Zes op de tien Fransen zijn voorstander van het ‘huwelijk voor allen’

homohuwelijk8Enkele dagen vóór de verwachte grote landelijke manifestatie (13 januari) van tegenstanders van het in te voeren homohuwelijk – le mariage gay, le mariage pour tous – is uit een enquête gebleken dat 60% van de Fransen ja zegt tegen een dergelijke verbintenis. Maar 54% zegt nee tegen het recht voor homostellen om kinderen te adopteren en 53% is tegenstander van kunstmatige zwangerschappen van gehuwde lesbiennes, de procréation médicalement assistée (PMA).

Overigens vindt slechts 6% van de Fransen dat het onderwerp een hoge prioriteit heeft. De mensen maken zich drukker om zaken als de economie en de sociale omstandigheden in het land. Voor de regering is het echter een zaak die dit voorjaar moet worden geregeld, want beloofd door François Hollande in zijn verkiezingscampagne. De algemeen geuite adhesie uit die periode brokkelt wat af, nu ook de bijkomende effecten van een homohuwelijk tot het publiek doordringen, zoals de adoptie en PMA. Daar schrikken veel Fransen nog van.

In juni was het percentage voorstanders nog 63 en van adoptie door homokoppels 58, maar deze daalden mede onder invloed van de op gang gekomen acties tegenstanders, onder wie katholieke kerkvaders. Vooral bij rechts daalt het aantal sympathisanten van de mariage gay spectaculair. In augustus was 46% van aanhangers van de rechtse partij UMP voorstander, nu is dat nog 33%. Hetzelfde geldt voor de adoptie: vorig jaar zomer 38% voorstander bij rechts, nu nauwelijks 22%. Over het algemeen, zo blijkt uit de enquête van Ifop, zijn jongeren en vrouwen opener ten opzichte van het invoeren van het huwelijk voor allen. Mannen en ouderen oordelen traditioneler.

Uit een ander onderzoek (CSA voor BFMTV) blijkt dat de Fransen in meerderheid (54%) menen dat het debat niet op de scholen moet plaatsvinden, zoals het katholieke onderwijs heeft voorgesteld. Vooral extreem rechts zou het een slechte zaak vinden als tussen leerlingen en onderwijskrachten over het thema wordt gesproken. Ook ouderen vinden dat dit soort zaken niet in de klas moeten worden besproken en steunen hierin minister Vincent Peillon van Onderwijs die de katholieke privéscholen heeft gemaand om religieus getinte benaderingen van maatschappelijke vraagstukken buiten het schoolgebouw te houden. Op dit punt zijn deze scholen gelijk aan de publieke scholen.

Binnen de politiek vallen inmiddels ook de nodige verschuivingen in de opinievorming te constateren. Zo wil de socialistische fractie in de Assemblée nationale (Tweede Kamer) de kwestie van PMA loskoppelen van het wetsvoorstel le mariage pour tous en dit bespreken in een wetsvoorstel rond gezinszaken dat eind maart aan de orde komt. In de fractie wordt nogal verschillend gedacht over de bijkomende effecten van het introduceren van het homohuwelijk. Een deel van de fractie wil op grond van de Egalité de PMA niet alleen toestaan voor getrouwde lesbiennes, maar ook voor vrouwen die samenwonen of alleenstaand zijn. Een deel van de rechtse partijen wil stemmen vóór een voorstel tot het mogelijk maken van het mariage homosexuel, mits de kwestie van de PMA daar buiten blijft. Het wachten is nu op het concrete wetsvoorstel van de regering-Ayrault.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account