Zaak-Tapie: weer affaire in Frankrijk

Tapie3Na de lopende zaken met vermoedelijke fraude, onterechte schenkingen, belastingontduiking, verzwijging buitenlandse rekening, misbruik van overheidsgeld, betaling steekpenningen (Bettencourt, Karachi, Cahuzac e.v.a.) wordt Frankrijk nu geconfronteerd met  de opleving van een oude zaak: de afwikkeling van de affaire-Tapie. De voormalige kabinetschef van Christine Lagarde, de huidige topman van telecommunicatiebedrijf Orange (27% staatsbezit, was France Télécom), is verdachte in deze zaak. Deze Stéphane Richard werkte in 2008 samen met Christine  Lagarde, toen minister van Financiën en nu topvrouw bij het IMF (Internationale monetaire fonds) als opvolger van de politiek gesneefde Dominique Strauss-Kahn.

Ook Jean-François Rocchi, destijds belast met de afwikkeling van het faillissement van de bank Crédit Lyonnais, wordt beschuldigd van oplichting bij een schikking die de overheid door derden liet uitvoeren over een schadevergoeding aan de steeds in de Franse media als zakenman omschreven Bernard Tapie, ooit drie maanden minister onder president François Mitterrand. De 70-jarige miljonair is een bekende Franse persoonlijkheid, bekend als zanger, acteur, schrijver en ooit als baas bij de voetbalclub Olympique de Marseille. De Franse justitie onderzoekt de arbitragezaak, waarbij aan Tapie uiteindelijk een bedrag van € 403 miljoen werd uitgekeerd. Met de beslissing van de onderzoeksrechters om Richard en Rocchi als verdachten aan te merken, denkt het Elysée nu aan mogelijkheden om de arbitragezaak opnieuw te onderzoeken teneinde overheidsgeld weer gedeeltelijk terug te krijgen. Bovendien gaan er in het kabinet stemmen op om de positie van Richard bij Orange te gaan bespreken.

Er zouden bij de door Christine Lagarde ingestelde arbitrage zaken mis moeten zijn gegaan, waarbij termen als oplichting, criminele organisatie en corruptie worden gebruikt. Lagarde is enkele weken geleden zelf al intensief gehoord in de zaak en moet zich beschikbaar houden als getuige. De Franse overheid werd na het faillissement van de bank eigenaar van CL, die in 1993 op verzoek van Tapie bezig was met de verkoop van diens bedrijf Adidas. Die transactie vond inderdaad plaats, maar later blijkt dat de bank een deel van de winst niet aan Tapie had overgedragen. Na jaren van procederen kende de rechtbank in 2005 een schadevergoeding toe van € 135 miljoen, maar het Franse Cour de Cassation vernietigde deze beslissing. Drie jaar later komen Tapie en Lagarde  overeen om de zaak te laten beslissen door een onpartijdige arbitrage, vooral bedoeld om van het gezeur en langdurige procedures af te zijn. Sarkozy zou krachtig bij zijn minister Lagarde hebben aangedrongen op het regelen van de zaak-Tapie.Die schikking leidt tot een toekenning van € 285 miljoen schadevergoeding en met kosten en rente is ten slotte € 403 miljoen overgemaakt. Tapie zou bij de verkiezingsoverwinning van Sarkozy in 2007 de verzuchting hebben geslaakt ‘Ca y est: j’ai les sous’ (Ziezo, de buit is binnen).

Onderzoeksrechters in de zaak-Tapie zijn geïnteresseerd in de doorslaggevende rol die ex-secretaris-generaal Claude Guéant, ook in andere affaires in opspraak, bij het besluit om het conflict met Tapie te schikken. De rol van Guéant en zijn adjunct ten tijde van het bewind van Sarkozy is onthuld na de verhoren van Richard, oud-kabinetschef van Christine Lagarde die opdracht gaf tot de instelling van een arbitragecommissie.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account