Televisie en radio


TNT, schotelantenne, decoder

De invoering van de digitale televisie is in 2011 voltooid.


Op het forum van de website heeft Ko Vijn de zaak TNT op een rijtje gezet:

1. TNT (digitaal, opvolger van het analoge netwerk). Als je tv via TNT (met een gewone buitenantenne) kunt ontvangen, wordt het veel simpeler. Als je tv geen ingebouwde TNT-tuner hebt, koop je bij Darty, Auchan, Geant, Carrefour voor een paar tientjes een TNT-decoder. Eerst dus informeren of je in het ontvangstgebied van TNT zit.

2. Veel internetproviders leveren ook tv par ADSL. Daarvoor is nogal wat bandbreedte nodig en dan mag je dus niet te ver van de centrale zitten. Op b.v. deze website  kun je nagaan of dat al dan niet het geval is.

3. Degenen die buiten het dekkingsgebied van TNT vallen en geen tv par ADSL willen/kunnen krijgen, is er nog TNTSAT. Daarvoor moet je dan een TNTSAT-decoder kopen. Sommige providers leveren ook een TNTSAT-decoder als TV par ADSL niet gaat.

Als TNT of tv par ADSL werkt en je wilt daarnaast ook BBC/ITV ontvangen, heb je genoeg aan bv je Freesat decoder, 80 cm parabool op Astra 2 (28 graden Oost).


Om de Nederlandse televisie te kunnen ontvangen kan op het dak of ergens in de tuin een schotel worden opgesteld, een parabole, zeggen de Fransen. Voor schotels met een diameter van meer dan 100 cm. is officieel een kleine bouwvergunning (déclaration des travaux préalable) nodig. Met een in Nederland gekochte decoder (récepteur satellite) en een smartcard van Canal Digitaal kan dan Nederlands en ander signaal digitaal worden ontvangen (analoog kan niet meer). Het mag dus niet, dat opvangen van Nederlandse zenders (auteursrechten op buitenlandse films en dergelijke), maar er zijn talloze uit Nederland afkomstige bewoners in Frankrijk die gewoon 'iets geregeld hebben'. Ook zijn er nog de Franse installateurs die melden dat zij een schotel zodanig kunnen afstellen dat Nederlandse zenders zijn te ontvangen. De praktijk wijst uit dat dit onmogelijk is.
De verticale afstelling voor Astra 1 (op 19.2 graden Oost) is zo ongeveer 30 voor Calais, 32 voor Nantes-Parijs-Luxemburg, 34 voor Angouleme-Dyon, 36 voor Biarritz - Rodez - Grenoble, 38 voor Perpignan-Marseille-Nice.

Nationaal en lokaal zijn er samen meer dan 140 zenders te bekijken, waaraan de gemiddelde téléspectateur dagelijks drie uur en drie kwartier besteedt. Het toestel staat dagelijks gemiddeld 5,5 uur ingeschakeld. De journaaluitzendingen van de commerciële zender TF1 blijven het meest bekeken: dagelijks kijken 7,2 miljoen Fransen naar het nieuws van 13.00 uur en 8,8 miljoen naar dat van 20.00 uur. De publieke zender TF2 moet het met steeds minder kijkers doen (resp. 5,3 en 2,5 miljoen). De avondjournaals duren erg lang; ze beginnen ’s avonds tegen zeven uur met regionaal nieuws, korte documentaires uit de regio en vervolgens komen de landelijke journaals. En ook tussen de middag, tijdens het belangrijke repas, staan de tv-toestellen aan met nieuws en spelletjes. De grote zenders –TF1 (commercieel – van de gigant Bouygues), France2 en France3 (publieke zenders), alsmede de commerciële betaal-tv Canal+ (decoder – récepteur numérique – nodig) en de overheidszender France5/Arte – beginnen tussen halfnegen en negen uur een film uit te zenden.

Er is ook veel radio in de Franse ether. Er is een overzichtelijke website waarop de radioprogramma’s helder gerubriceerd staan vermeld. Zelfs via die website kun je naar de radio luisteren, naar Radio France. Prettige nationale zenders (met verschillendefrequenties voor de regio’s) zijn France Inter (FM op 88,3 en 87,9 MHz), France-Musique (FM op 90,9 en 91,5 MHz) en France Culture (FM op 96,5 en 95,7 MHz). France Info is te vinden op de frequentie van 105,5. RTL blijft het meest beluisterde Franse radiostation, gevolgd door de populaire muziekzender NRJ, France Inter en Europe I. Dagelijks luisteren bijna 42,5 miljoen Fransen naar hun radio.


Radio Nederland Wereldomroep, BVN

En er is natuurlijk de onvolprezen Wereldomroep (RNW) via de ether 5955 kHz. De uitzendingen, van FM-kwaliteit, zijn ook free-to-air te ontvangen via de Astra 1G-satelliet, zodat het geluid op de tv komt (het beeld wordt bij de moderne toestellen zwart) of via de eigen audio-installatie. Als de kabel op de eigen versterker wordt aangesloten, komt het Nederlandse praat- en muziekgeluid keurig via de eigen speaker in de Franse huiskamer.

De radioprogramma's van de Wereldomroep zijn verder te ontvangen via internet en iPod/MP3. Daarnaast biedt de Wereldomroep nieuws en informatie via e-mail, PDA en televisie. Legaal is Nederlandse tv te zien op de zender van BVN-tv, een samenwerkingsverband van Radio Nederland Wereldomroep, de NOS en de Vlaamse VRT. De indruk bestaat dat vooral de betere informatieve programma’s bij BVN aan bod komen. Ook op internet is het programma-aanbod te vinden. BVN legt het op zijn eigen website uit voor de nieuwe ‘buitenlanders’: de uitzendingen van BVN zijn in Europa ongecodeerd te ontvangen en heb je genoeg aan een gewone free-to-air (FTA) DVB-receiver in combinatie met een goede kwaliteit schotelantenne. En wie een redelijk snelle ADSL-verbinding heeft, kan het Nederlandse journaal en de meeste radiozenders ook via internet bekijken en beluisteren.

Voor het overige is alles op internet te vinden:
www.wereldomroep.nl/frequenties - actuele frequenties
www.wereldomroep.nl/gids - actuele ontvangstinformatie
www.wereldkids.nl - kinderen van expats vertellen over het land waar ze wonen
www.rnw24.nl - het digitale muziekkanaal, 24 uur per dag muziek van Nederlandse bodem
www.wereldkrant.nl - de gratis digitale krant
www.bvn.tv  - de Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland


Kijkgeld

Als je in Frankrijk een televisie koopt, is de handelaar verplicht dat aan de betrokken autoriteiten te melden, opdat men kijkgeld (Contribution à l'audiovisuel public) kan invorderen. Een pittig bedrag: € 131 voor een jaar naar de kleurentelevisie kijken.

De Franse fiscus erkent dat de contribution télé een archaïsche belastingvorm is die gevoelig is voor fraude en relatief weinig opbrengt wegens de hoge inningskosten. Iedereen wordt geacht in het bezit te zijn van een radio of televisie. Zo niet, dan kan men dat op erewoord melden op het aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting. De aanslag (€ 129) geldt nu alleen voor huishoudens en niet meer per huis. Tweede huizen zijn dus vrijgesteld van de kijkbelasting voor ingezetenen van Frankrijk. Wie in Nederland woont en in Frankrijk een optrekje met tv bezit, zal echter wel kijkgeld moeten betalen.

Het maakt niet uit of er één of meer tv-toestellen staan, maar bij zakelijk gebruik (gîtes, chambres d’hôtes) moet er per aansluiting worden betaald. Sommige belastingdiensten beschouwen de uit Nederland ontvangen WAO-uitkeringen als een revenu de pension d'invalidité, dat recht geeft op vrijstelling van het kijkgeld en zelfs van de taxe d’habitation. De kijkgeldheffing wordt jaarlijks via deze woonbelasting geïncasseerd. Personen die vrijgesteld zijn van deze plaatselijke belasting en genieters van een werkloosheidsuitkering betalen de kijkbelasting niet. Sinds dit jaar zijn ook nog vrijgesteld de mensen die in een tehuis zijn opgenomen en hun hoofdbewoning nog in bezit hebben en het huis niet als tweede woningen aan anderen ter beschikking hebben gesteld.

Wie een exonération geniet van de plaatselijke belasting, is ook vrijgesteld van de betaling van de jaarlijkse  ‘kijkbelasting’ van € 131, de contribution à l’audiovisuel public public. Tot nu toe is de regel: kijkt men op het scherm van een computer naar de tv, dan is de redevance niet verschuldigd. Gebruikt met de internet-toegang om op een tv-scherm te kijken, dan moet de heffing wel worden betaald. Het bezit van een tv (al staat hij ongebruikt onder het stof in de kelder) is de grond voor de heffing. Daarnaast wordt ook naar het inkomen gekeken, waarbij huishoudens met lage inkomens vrijstelling van de redevance kunnen krijgen. De inkomensplafonds daarvoor zijn hier te vinden.Wie het bezit van een toestel ten onrechte ontkent, zal bij constatering hiervan worden beboet met € 150. De vrijstellingen voor het betalen van de contribution zijn dezelfde als die voor de taxe d'habitation.

Voorbeeldbrief om gehele of gedeeltelijke vrijstelling te vragen voor de betaling van de contribution à l'audiovisuel public
Als men aan de voorwaarden voldoet om vrijstelling te krijgen van het betalen van de Franse 'kijkbelasting' en toch een aanslag (via de taxe d'habitation) is ontvangen, kan een brief de zaak oplossen. De vrijstellingen voor de twee zaken (woonbelasting en kijkbelasting) zijn identiek.

Naam, voornaam                                                                                                      Plaatsnaam, le ..... 20..
adres 


Madame, Monsieur,

Je sollicite de vos services, par la présente, l'exonération de la contribution à l'audiovisuel public.En effet, remplissant les conditions requises pour être exonéré de la taxe d'habitation, donc de la redevance audiovisuelle, je suis surpris de recevoir l'avis d'imposition relatif à ces deux taxes.

Je joins à la présente les justificatifs de ma situation (fotokopie met bewijs) et vous remercie de prêter une attention favorable à ma demande.

Je vous prie de croire, Madame, Monsieur, en l’expression de mes sentiments les meilleurs.

Handtekening