Wachtlijsten Franse zorg worden langer

optalOok in Frankrijk worden de wachtlijsten voor medische zorg langer. Veel Fransen zien af van zorg van een specialist vanwege de enorme wachtlijsten. Voor een afspraak bij de huisarts is de gemiddelde wachttijd 6 dagen (2 jaar geleden was dit nog 4 dagen).

Voor een afspraak bij de oogarts moet men rekening houden met een wachttijd van meer dan drieënhalve maand en verwacht wordt dat deze termijn alleen maar langer zal worden. Volgens een onderzoek van Ifop moest 29% van de patiënten zelfs meer dan 6 maanden wachten. Ook bij de gynaecoloog is de wachttijd gemiddeld 57 dagen, voor een dermatoloog 50 en voor de cardioloog 42.

De wachttijden zijn volgens het cabinet Jalma, dat het onderzoek liet uitvoeren, voor 64% van de ondervraagden reden geweest om af te zien van zorg. Voor 46% waren de kosten van het consult de reden om niet te gaan. Voor 32% was de geografische afstand tot de zorg eenvoudigweg te groot.

Volgens het bureau is een van de redenen dat er zo weinig specialisten in een regio zijn gevestigd de vaste maximumtarieven waar een arts zich aan moet houden. Ook is de gemiddelde leeftijd van bijvoorbeeld oogartsen vrij hoog, zodat de beroepsgroep uitsterft. In sommige regio’s zijn helemaal geen oogartsen meer. Verder zijn er veel oogartsen die meer lucratieve behandelingen in plaats van het klassieke consult gaan doen, zoals laserbehandelingen en esthetische behandelingen.

Intussen zorgt de vergrijzing van de bevolking voor een grotere behoefte aan medische specialisten, vooral voor chronische ziekten zoals reuma en hartziekten.

Gevolg is dat 31% van de ondervraagden wel eens bij de spoedeisende hulp heeft aangeklopt om de wachttijden te vermijden. De kosten hiervan drukken zwaar op het budget van de ziektekostenverzekeringen.

Fransen hebben nog steeds veel vertrouwen in de competentie van de medische wereld, aldus het onderzoeksbureau, hoewel het luisterend oor en de ontvangst minder worden.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account