Verwennerij transportpersoneel aan banden gelegd

Air France personeelAir France-KLM en de Franse spoorwegen SNCF studeren op de mogelijkheid om het goedkope reizen door het personeel drastisch te beperken. In tijden van bezuinigingen zijn deze voordelen te kostbaar geworden. Zo moet Air France in de komende twee jaar nog voor € 2 miljard aan kostenbesparingen zien te vinden. Aan de vakbonden is een plan voorgelegd om de kortingsregeling voor het personeel te versoberen.

Met het opheffen van de tarieven R1 (reserveren van een ticket met 30% korting) zou een besparing van € 30 miljoen worden bereikt. En dan zijn er ook nog de kaartjes GP (gratuite partielle), waarbij de kortingen tot 85% kunnen oplopen voor het personeel dat niet reserveert, maar wacht op een lege stoel bij vertrek van het vliegtuig. Ook bij de SNCF gaat het vrijwel gratis laten reizen van personeel en familie te veel in de papieren lopen. Al jaren hamert de Franse Rekenkamer erop dat er een einde moet komen aan deze kostbare kortingsregeling, waarvan 840.000 spoorwegmensen, gezinsleden en gepensioneerden gebruik maken. De kosten voor de spoorwegen zijn jaarlijks € 140 miljoen.

Naast deze vervoersondernemingen kennen nog meer Franse semi-overheidsbedrijven prettige regelingen voor het personeel. Werkers bij het elektriciteitsbedrijf EDF betalen zeer weinig voor het stroomverbruik en en vastrecht. Ook gepensioneerden kunnen van de voordelen blijven profiteren. EDF-mensen betalen 10 à 15% van wat aan de gewone consumenten wordt berekend. De kosten, op te brengen door die consumenten, bedragen jaarlijks € 33 miljoen. Ook hier heeft de Rekenkamer op gewezen. Hetzelfde beleid wordt gevoerd door GDF, het Franse gasbedrijf. Ook bij enkele particuliere ondernemingen bestaan leuke regelingen. Werkers bij Peugeot en Citroën genieten een korting van 15% bij de aankoop van een auto, bij Renault is dat 17%. Bankpersoneel bij BNP en Société générale betalen minder bankkosten en profiteren van lagere rentetarieven bij leningen. Personeel van grootgrutter Carrefour ontvangt 10% korting bij het boodschappen doen in de eigen winkel.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account