Verkrijgbaarheid DigiD voor Nederlanders in het buitenland iets vergroot

DigiD3Volgens een bericht op de website van de Nederlandse overheid is het aanvragen van een DigiD voor Nederlanders in het buitenland iets vergemakkelijkt. Tot nu toe was het niet mogelijk voor deze Nederlanders om een DigiD aan te vragen. Slechts AOW-genieters in het buitenland kunnen via de Sociale Verzekeringsbank de code aanvragen. DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord om via internet in contact te komen met Nederlandse overheidsdiensten.

Bij een aanvraag van de code stuurt DigiD volgens de gewone procedure een persoonlijke activeringscode naar het adres waarmee iemand in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) of bij de SVB geregistreerd staat. Dat kan dus niet voor Nederlanders in het buitenland. Het niet kunnen beschikken over een DigiD door Nederlanders in het buitenland gaf hun steeds meer problemen. Nu is begonnen met het openstellen van balies waar Nederlanders in het buitenland zich kunnen melden. Daar kunnen zij ter plaatse bij een speciale balie een DigiD aanvragen én activeren. De gemeenten Enschede en Maastrischt zijn hiermee inmiddels begonnen. Later deze maand volgen Echt-Susteren, Den Haag en op termijn Schiphol en het Nederlands Consulaat in Antwerpen.

Om in aanmerking te komen voor een DigiD aan de balie, dient wel voldaan te worden aan enkele voorwaarden, zegt de website: ‘U woont in het buitenland, u beschikt over de Nederlandse nationaliteit, u heeft een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart), u heeft een burgerservicenummer (BSN), u beschikt over een mobiele telefoon. Men kan zich met een reisdocument bij een baliemedewerker melden en ontvangt dan een baliecode. Bij een kiosk pc is dan een DigiD aan te vragen. Als het aanvraagproces goed is doorlopen, ontvangt men van de baliemedewerker een activeringscode waarmee ter plekke een DigiD  kan worden geactiveerd. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, is daarbij een inlogcode nodig die per sms wordt verstuurd. ‘U kunt DigiD bij de kiosk pc activeren (dat raden we u aan, zodat u meteen kunt controleren of het is gelukt) of op een eigen pc of telefoon met internet. Gedetailleerde instructies ontvangt u van de baliemedewerker’, aldus de site.

Vragen en klachten kunnen via e-mailen info@digid.nl en bellen vanuit het buitenland kan tegen de normale kosten via 0031 70 383 70 30.

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account