Ségolène Royal vergadert met betrokkenen Sivens

Segolene-RoyalVanavond vindt er een vergadering plaats tussen minister van ecologie Ségolène Royal en de betrokkenen in de zaak van de barrage du Sivens, het controversiële project van de bouw van een dam voor de irrigatie van landbouwbedrijven. Bij gewelddadige confrontaties tussen actievoerders en politieagenten verloor Rémie Fraisse van 21 jaar vorige week het leven. Vervolgens zijn de werkzaamheden opgeschort.

Na de bijeenkomst zal de minister commentaar geven, maar het is de vraag of er vanavond een beslissing genomen zal worden over het voortzetten van het project. Deelnemers zijn aan het beraad zijn mensen uit de politiek, vertegenwoordigers van het comité van het bassin Adour-Garonne, maar ook milieuorganisaties en vertegenwoordigers van de boerenorganisaties. President van het Conseil General van de Tarn, Thierry Carcenac en Martin Malvy, president van de Regio Midi-Pyrénées, die tevens voorzitter is van het waterschap, zullen eveneens hun opwachting maken.

De minister liet zich afgelopen zondag al zeer kritisch uit over het project, stelde onder meer dat de beslissing tot de bouw van een constructie van een dergelijke omvang vandaag de dag niet meer mogelijk zou zijn en dat de betrokkenen bij het project een foute inschatting gemaakt zouden hebben, vooral bij de financiering van de dam. Deze uitlatingen van de minister hebben onder de bewindslieden in de Tarn al het nodige stof doen opwaaien. De socialistische gedeputeerde Jacques Valax liet weten zich te ergeren aan deze stelligheid van de minister en heeft gedreigd af te treden uit het Conseil General als het project zou worden stopgezet. Tussen Ségolène Royal en premier Manuel Valls, die de bouw van het project Sivens altijd heeft verdedigd, waren de verhoudingen al gespannen, zeker na de debacle van de ecotaks. Vandaag bevestigde de minister van milieuzaken echter dat de beslissing om al of niet door te gaan met het project niet bij haar ligt, maar bij de lokale overheden.

Ségolène Royal, sur Sivens : “Il y a eu une… door Europe1fr

Het dossier heeft door het wederzijdse geweld ondertussen een zodanig dramatische wending gekregen dat er een oplossing moet worden gezocht waar beide partijen, die diametraal tegenover elkaar staan, zich in kunnen vinden en die de rust zouden moeten terugbrengen. Tijdens de vergadering van vanavond moeten drie scenario’s worden besproken. Het voortzetten van het project in zijn huidige vorm lijkt onwaarschijnlijk. Het aanpassen van de plannen, zoals geadviseerd door de experts, zal echter op een categorische weigering van de tegenstanders van het project kunnen rekenen. Als het project in zijn geheel wordt afgeblazen, zal de FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) op meerdere fronten zijn troepen gaan mobiliseren. Deze grootste organisatie van landbouwers heeft al de steun ontvangen van de Irrigants de France en van de organisatie van zadenproducenten.

De sfeer is dus gespannen en het is zaak om niet weer de lont in het kruitvat te gooien. De aanbevelingen van de twee experts, door Royal aangesteld om de zaak te bestuderen, moeten in ieder geval niet worden opgevolgd, waarschuwen de tegenstanders. Deze inspecteurs hebben vastgesteld dat het project de behoefte van de boeren met 30% overstijgt, terwijl het volgens de tegenstanders van de barrage om 70% gaat, aldus Ben Lefetey, woordvoerder van het collectief ter verdediging van de zone humide. Wat hem betreft komt de barrage er niet en hij benadrukt dat ook de minister heeft erkend dat de betrokken bouwbedrijven niet willen werken in de huidige omstandigheden, op een terrein dat getekend is door het drama van afgelopen week.

Volgens het collectif de défense du Testet zouden in het rapport meerdere tegenstrijdigheden staan, over de hoeveelheid water die nodig is, maar ook over de kosten van het functioneren van de constructie en de kosten van de waterrijke zones die ter compensatie van het verloren natuurgebied zouden worden aangelegd. Het collectif pleit in plaats daarvan voor een serie maatregelen die waterbesparing en beperking van irrigatie tot doel hebben, maatregelen die op andere plaatsen al in ontwikkeling zijn en die op lange termijn zouden moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een ander landbouwmodel. Bij het lanceren van het project is volgens het collectif voorts sprake van meerdere vormen van belangenverstrengeling; het bureau dat bijvoorbeeld onderzoek deed naar de noodzaak van de bouw van de barrage, La Compagnie d’Aménagement des Coteaux de Gascogne (CACG) profiteert vervolgens van zijn eigen voorgestelde oplossing. André Cabot, administrateur van de CACG, lid van het Conseil General van de Tarn is tevens vice-president van de commissie die belast is met het budget van het waterschap.

Volgens het collectif zal ook de Europese Commissie haar vraagtekens stellen bij het project, dat voor 30% met Europees geld gefinancierd wordt. Europa heeft namelijk gesteld dat in de midi-Pyrenees het verder ontwikkelen van zwaar geïrrigeerde landbouwculturen niet mag, omdat in de regio al veel van dergelijke culturen aanwezig zijn. Ondanks dat verbod heeft de prefect de Europese gelden aan de bouw van de barrage beschikbaar gesteld. Een ander probleem is dat het project tegen het waterbeleid ingaat. Ten derde is de termijn verstreken waarbinnen de werkzaamheden zouden moeten zijn begonnen.

Voorstanders van het project stellen dat alle wettelijke (inspraak-)procedures zijn gevolgd en dat het stilzetten van het project onder druk van het gewelddadige verzet de betrokken landbouwbedrijven zou duperen.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account