Uitingen van racisme sterk toegenomen

antisemitisme
Handelingen en bedreigingen met een racistisch, antisemitisch of anti-moslimkarakter zijn vorig jaar in Frankrijk fors in aantal toegenomen (23%). De nationale adviescommissie voor de rechten van de mens constateert dat de onverdraagzaamheid zorgwekkende vormen begint aan te nemen. Voor het derde achtereenvolgende jaar ziet de commissie aanwijzingen dat het racisme en de intolerantie is toegenomen. In 2012 hebben politie en gendarmerie 1539 daden en bedreigen genoteerd met pieken in maart en oktober-november voor uitingen van antisemitisme bij gebeurtenissen als de moorden door Merah en de toenemende spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

De affaire-Merah blijkt ook effect te hebben gehad op toenemende anti-moslimgevoelens bij vertoning van de film Innocence des musulmans en de verschijning van de karikaturen van de profeet Mohammed. De commissie registreert dat de gevoelens tegen de moslims in toenemende mate negatiever worden en dat de angst voor vreemdelingen aanwezig blijft. Deze niet-Europese buitenlanders worden steeds vaker omschreven als parasieten en een bedreiging. Meer dan de helft van ondervraagde in een onderzoek io in opdracht van de commissie meent dat de moslims een aparte groep vormen in de samenleving en zeven van de tien vinden dat er heden ten dage te veel immigranten leven in Frankrijk. Onder hen een toenemend aantal als links omschreven personen (plus 10 punten vergeleken met 2011). ‘We zien zien steeds vaker dat racistische uitspraken op een gevaarlijke manier als gewoon worden ervaren’, stelt de commissie vast.

Internet draagt in belangrijke mate bij aan deze veralgemenisering via met name Twitter. Het rapport van de adviescommissie voor de rechten van de mensen verschijnt enkele dagen na het door La Stampa gebrachte nieuws dat Franse Joden in groten getale het land verlaten en uitwijken naar Israël en New York. Er lijkt een ‘stille exodus’ aan de gang te zijn. In de afgelopen tien jaar vertrokken bijna 16.000 Joden uit Frankrijk naar Israël, bijna net zoveel als in de jaren tachtig en negentig samen. Een aanwijzing voor de uittocht is de opmerkelijke aanwas van Franstaligen in de Joodse gemeenschappen van New York en Londen, en de stroom Franse Joden naar Israël.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account