Toulouse-Blagnac in Chinese handen

aeroport-toulouse-blagnac-1_5164791Het vliegveld Toulouse-Blagnac komt voor bijna de helft in Chinese handen. Minister van economie van Frankrijk, Emmanuel Macron, heeft gisteren bekend gemaakt dat een groep Chinese investeerders 49,99 % van de aandelen van het vliegveld van Toulouse-Blagnac zal verwerven voor 308 miljoen euro.

Hij voegde eraan toe dat het hier niet om een privatisering gaat en dat de lokale overheden en de staat 50,01 % van het kapitaal in het bezit zullen houden en dus in de meerderheid blijven. Het consortium is gelieerd aan een Canadese investeerder. Omdat de staat maar 10,01% en de lokale overheden maar 40% van de aandelen in bezit houdt, is het consortium met de naam Symbiose toch de grootste aandeelhouder.

Het ministerie van economische zaken zegt dat de infrastructuur, dus de gebouwen en de banen, in haar bezit blijft en dat de Staat over uitgebreide middelen beschikt om de activiteiten te blijven controleren, en ook het laatste woord zal hebben over de luchthaventarieven. Toch is in de transactie een mogelijkheid voorzien dat Symbiose over drie jaar de 10,01% die nu nog in het bezit is van de Staat, te kopen. De minister zegt echter dat er geen verplichting is om tot die verkoop over te gaan en dat de staat dat op dit moment niet van plan is.

Drie andere kandidaten voor de aankoop van de aandelen, alle Frans, boden ieder niet meer dan 250 miljoen. Toch beweert Macron dat de Staat het Canadees-Chinese consortium niet om de hoogte van het bod heeft gekozen, maar dat de industriele en sociale aspecten het zwaarst wogen. De investeerders willen van de luchthaven Toulouse-Blagnac een echt Europees vliegveld maken, maar ook meer luchtverbindingen tussen Frankrijk en China ontwikkelen.

Niet iedereen is blij met deze ontwikkeling. De lokale bewoners vrezen dat de Chinezen alleen een financiële drijfveer hebben, zonder zich druk te maken over de effecten op de lokale bevolking. Het voornemen om van nu tot 2030 het aantal passagiers te verhogen van 7,5 tot 18 miljoen per jaar moet wel een vergroting van de geluidsoverlast betekenen. Bercy ziet echter vooral de voordelen van de ambitieuze plannen, die de dynamiek en de aantrekking van de regio rondom Toulouse moeten versterken. Ook zou het project goed zijn voor de werkgelegenheid. De nieuwe verbindingen met China moeten de andere vliegvelden, die al zwaar belast worden, ontlasten. Bovendien houdt het consortium rekening met de langetermijnbelangen van de Airbus-industrie.

Het is de eerste keer date en Chinees bedrijf in een Franse luchthaven investeert. In het vervolg kunnen ook Lyon, Nice en Bordeaux aandelen op de markt brengen om hun investeringen te financieren. Met Toulouse wil de overheid een positief signaal afgeven aan de internationale financiële gemeenschap.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account