Toespraak Hollande weinig verrassend

hollandeIn zijn persconferentie van maandag 7 september sprak Hollande voor de 6e keer in zijn vijfjarige mandaat de pers toe. De inhoud was weinig verrassend.

Opvang van vluchtelingen

De president benadrukte als eerste punt van zijn toespraak de urgentie van het oplossen van deze humanitaire crisis en de helpende rol van Frankrijk. Samen met Angela Merkel stelt de president een plan voor de opvang van 120 000 personen over 2 jaar voor. Frankrijk zegt toe om 24 000 personen op te vangen door middel van een permanent en verplicht systeem van vluchtelingen. Hij voegde eraan toe: ’De Fransen zijn een groot volk, zelf over generaties en generaties samengesteld en soms komend van zeer ver. Het Franse volk is in de geschiedenis altijd in staat geweest om de gemartelden, de verbodenen en de ontheemden te huisvesten.’

De opvang zal volgens Hollande systematisch moeten worden aangepakt door middel van registratiecentra waar de vluchtelingen worden ingeschreven en geïdentificeerd en er zal onderscheid worden gemaakt tussen asielzoekers en economische migranten.

Terroristische dreiging en de strijd tegen Daech

Acht maanden na de aanslagen op Charlie Hebdo en enkele dagen na de gebeurtenissen in de Thalys van 21 augustus jl. Herinnerde François Hollande eraan dat de dreiging op het Fanse grondgebied meer dan ooit aanwezig is: “pogingen tot een aanslag zijn al verhinderd, afgewend en afgeschrikt”. “Het terrorisme komt niet nergens vandaan, het heeft zijn eigen ideologie. De meest monsterlijke organisatie is Daech. Sinds Syrie zijn aanvallen op andere landen waaronder het onze georganiseerd”, zo onderstreepte het staatshoofd. Daarom kondigde hij aan dat er verkenningsvluchten samen met de coalitie zullen worden gehouden, vanaf vandaag dinsdag 8 september. Afhankelijk van de verkregen informatie zal Frankrijk zich opmaken om via luchtaanvallen in te grijpen “maar niet op de grond”, aldus Hollande.

Op de vraag wat hij denkt van Bachar el-Assad, De Syrische president, zei François Hollande dat die uiteindelijk weg zal moeten. “De oplossing ligt niet in het handhaven van Bachar el-Assad maar via het vertrek en het instellen van een regering van nationale eenheid zonder de terroristische groeperingen.

Strijd tegen de klimaatverandering

Weinig mededelingen deed de president over dit onderwerp, een kleine drie maanden voor de grote conferentie over dit onderwerp in Parijs va 30 november tot 11 december 2015. De uitdaging is echter groot: het beperken van de opwarming onder de 2gr C tot eind deze eeuw. réchauffement sous le seuil des 2° C d’ici à la fin François Hollande onderstreept het belang van het financieren van de klimaatscrisis, terwijl hij er rekening houdt date en mislukking eveneens tot de mogelijkheden behoort : nog niet alle bijdragen zijn aangekomen. François Hollande hoopt te komen tot een financiering van “100 miljards dollar in 2020”.

Nieuwe belastingverlaging: 8 miljoen huishouden zijn betrokken in 2016

“De logica van het verlagen van de belasting zal in 2016 voortgezet worden, ” zo bevestigde het staatshoofd, waarbij hij een nieuwe verlichting van de inkomstenbelasting van meer dan 2 miljard voor het volgende jaar aankondigde. Acht miljoen huishoudens moeten hiervan gaan profiteren. Na flinke verhogingen aan het begin van zijn regeringsperiode, heeft de president nu voor 3 jaar verlagingen aangekondigd. Dit fiscale gebaar is gestart in 2014 en voortgezet in 2015, door het afschaffen van de belastingschijf van 5,5%. Meer dan 9,5 miljoen huishoudens moeten hiervan in 2015 profiteren.

Met de nieuwe betrokkenen worden in het bijzonder de middenklassen en de minima bedoeld. Hoe deze 2 miljard inkomsten moeten worden gecompenseerd is de vraag. De president stelt gerust: geen belastingverhoging om belastingverlaging te compenseren. Ook zullen de CSG (sociale lasten) niet worden aangepast of andere fiscale hervormingen worden toegepast, behalve die van de bronheffing die al was aangekondigd voor 2017.

Het staatshoofd zei weinig te zien in een kijk-en luistergeld voor andere apparaten online dan de TV; met name voor beeldschermen en internetverbindingen.

Code du travail : “de wettelijke arbeidsduur zal niet veranderen”

Verdediging van de werkenden, maar aanpassen aan de bedrijven is het dubbele doel dat de president zich stelt. Er zal na overleg met de sociale partners een wet aan het parlement worden gepresenteerd die de arbeidswet zal versoepelen, maar ook de sociale dialoog zal openen. Het idee is dat er onderhandelingen in de bedrijven kunnen plaatsvinden, zo legde Hollande uit. De 35-urige werkweek blijft wat hem betreft bestaan.

De presidentsverkiezingen van 2017

Of Hollande zich kandidaat zal stellen voor een tweede mandaat blijft onduidelijk: “Ik wil dat Frankrijk slaagt, de termijn van 2017 nog niet aan de orde. Ik zal keuzes maken, ongeacht de risico’s en de consequenties. Mijn taak is niet leiden van een opiniegroep. Ik houd een morele koers.”

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account