Studeren in Nederland na het Baccalaureaat

Als je na het Baccalaureaat wilt gaan studeren in Nederland kan het zijn dat de hogeschool of universiteit waaraan je gaat studeren eist dat je kunt aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst om de studie te kunnen volgen. Voor sommige opleidingen is het voldoende als je kunt aantonen dat je Nederlands gedaan hebt voor het Baccalaureaat. Maar helaas is dat met de Reform van het Lycée alleen nog mogelijk is in een beperkt aantal academiën in Frankrijk. Alle andere leerlingen zullen op een andere manier aan moeten tonen dat zij de Nederlands taal voldoende beheersen op te kunnen gaan studeren in Nederland.

Er bestaan twee mogelijkheden om een certificaat te behalen waarmee je op een Nederlandse hogeschool of universiteit kunt studeren. Je kunt het staatsexamen Nt2 doen of je kunt het CNaVT certificaat halen.

Het staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2).

Dit examen is voor mensen die een andere moedertaal hebben, op latere leeftijd Nederlands geleerd hebben of die buiten Nederland de middelbare school afgerond hebben. Met dit examen laten ze zien dat ze de Nederlandse taal voldoende beheersen om in Nederland te werken of studeren.

Er zijn twee programma’s waaruit gekozen kan worden:

Programma 1 is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 of -4 niveau. Het taalniveau van dit programma is B1.

Programma 2 is voor mensen die willen werken of studeren aan het hbo of de universiteit. Het taalniveau van dit programma is B2.

Beide programma’s bestaan uit vier onderdelen; Schrijven, Spreken, Lezen en Luisteren. Alle onderdelen worden op de computer gemaakt op een locatie in Nederland.

Schrijven

Het examen schrijven bestaat uit het afmaken of aanvullen van zinnen, korte opdrachten en middellange opdrachten. Het examen duurt 100 minuten voor beide programma’s.

Spreken

Het examen spreken bestaat uit korte en middellange opdrachten voor beide niveau’s en voor niveau twee is er ook een langere spreekopdracht. De opdrachten worden ingesproken op de computer. Het examen duurt 25 minuten.

Lezen

Het examen lezen bestaat uit een aantal teksten waarover vragen beantwoord moeten worden. Alle vragen zijn multiplechoicevragen. Het examen duur 110 – 110 minuten.

Luisteren

Het examen luisteren bestaat uit ongeveer 40 opdrachten/vragen bij 5 of meer luisterteksten of filmpjes. Alle vragen zijn multiplechoicevragen. Het examen duurt 90 minuten.

Examen doen

Voor elk examenprogramma en voor elke vaardigheid zijn er acht examenmomenten per jaar. De examens worden afgenomen op de volgende locaties in Nederland: Amsterdam, Eindhoven, Rijswijk, Rotterdam, Zwolle, Utrecht. Aanmelden dient acht weken voor het examen te gebeuren en is per examenonderdeel.

Het examenrooster vind je hier. 

Meer informatie over het staatsexamen Nederlands als tweede taal kun je vinden op https://www.staatsexamensnt2.nl

Het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal.

Het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) is verantwoordelijk voor toetsing en certificering van teerders die het Nederlands als Vreemde Taal leren. Het wordt uitgevoerd door de Taalunie en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven).

Er zijn vijf niveau’s waaruit gekozen kan worden:

Maatschappelijk Informeel (INFO) – A2. Dit niveau is voor mensen die willen functioneren in informele, alledaagse situaties.

Maatschappelijk Formeel (FORM) – B1. Dit niveau is voor mensen die zelfstandig willen functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving.

Zakelijk Professioneel (PROF) – B2. Dit niveau is voor mensen die willen functioneren op de werkvloer, in het bijzonder in de zorgsector of in een administratief beroep.

Educatief Startbekwaam (STRT) – B2. Dit niveau is voor mensen die willen starten met een studie aan een Vlaamse of Nederlandse hogeschool of universiteit.

Educatief Professioneel (EDUP) – C1. Dit niveau is voor mensen die willen functioneren in het onderwijs of in een bedrijfsomgeving en daarvoor een gevorderde kennis van het Nederlands nodig hebben.

Alle examens bestaan uit drie onderdelen:

Deel A: luisteren en/of lezen en schrijven

Deel B: lezen en schrijven

Deel C: spreken en luisteren in een gesprek met een examinator en op B2 en C1 niveau ook presenteren aan een examinator.

Examen doen.

De CNaVT-examens worden ieder jaar in examencentra over de hele wereld afgenomen in de periode van 1 – 15 mei. Voor kandidaten in Frankrijk worden de examen afgenomen in Parijs, Lille, Calais, Arras, Opio en Ferny-Voltaire. Kijk hier wat het dichtstbijzijnde examencentrum is. Alle onderdelen van het examen vinden plaats op één dag.

Meer informatie over het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal kun je vinden op http://cnavt.org.

Mieke Kriens www.onderwijs.fr

 

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?