Staking vrije beroepen

greve prof libVandaag vindt in heel Frankrijk een staking door de uitoefenaars van vrije beroepen plaats. Artsen, apothekers, advocaten, dierenartsen en notarissen protesteren tegen de hervorming die is voorbereid door Emmanuel Macron en sluiten vandaag hun deuren, na een oproep van hun bond, de Union nationale des professions libérales (Unapl). In heel Frankrijk zullen prikacties plaatsvinden.

In Parijs houden de apothekers een optocht van de Invalides naar de Senaat. Zelfs dierenartsen zullen vandaag hun deuren gesloten houden. Voor het eerst beleeft Frankrijk een dag zonder vrije beroepen.

Volgens de voorzitter van de Unapl overtreft de deelname alle verwachtingen. Hij kondigde maandag in een ultimatum aan de regering al aan dat vanmiddag om 15 uur andere maatregelen zullen worden aangekondigd, tenzij de minister voor die tijd contact opneemt.

De redenen voor het protest zijn te verklaren uit het project dat ophanden is onder leiding van de nieuwe minister van economische zaken : ‘croissance et pouvoir d’achat’ (groei en koopkracht), waarbij o.a. de tarieven van de vrije beroepen worden gedereguleerd. Door deze hervorming denkt de regering 120 000 nieuwe banen te creëren en een verlaging van de tarieven te bevorderen. Arnaud Montebourg had in juli zelfs al beloofd de koopkracht van de Fransen met 6 miljard euro te verhogen. Macron is wat realistischer, maar houdt toch vast aan de hervorming. Het ministerie bevestigt van mening te zijn dat in de huidige situatie de consument de dupe is en dat bepaalde tarieven niet overeenkomen met de geleverde prestaties.

Deze opvatting staat lijnrecht tegenover die van de Unapl, die oordeelt dat de hervorming niet alleen geen bezuinigingen oplevert, maar bovendien geld zal kosten. De bond voorspelt dat er banen verloren zullen gaan, dat er minder belasting binnen zal komen en dat de consument uiteindelijk duurder uit zal zijn.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account