Barrage de Sivens: jonge betoger overleden

sivensBij betogingen tegen de zg. Barrage de Sivens, die de Tarn al wekenlang onrustig maken, is in de nacht van zaterdag op zondag een jonge betoger van 21 jaar overleden. De landelijke overheid mengt zich nu uiteindelijk in de zaak.

Onderwerp van de protesten is een wateropslag van 1,5 miljoen m3 water, te bouwen in een moerasachtig natuurgebied in de buurt van de plaats Lisle-sur-Tarn, niet ver van Gaillac in de Tarn, ten behoeve van irrigatie van landbouwbedrijven in de omgeving. Een nieuw watergebied ter compensatie van de opgeofferde natuur werd beloofd.

Al wekenlang hebben de protesten een steeds grimmiger karakter gekregen. Ging het eerst om vreedzame protesten en betogingen en estafette-hongerstakingen, sinds de aanvang van de werkzaamheden begin september zijn betogers het gebied gaan blokkeren om de bulldozers tegen te houden. De bedrijven die voor de ontbossing moesten zorgen, werden uiteindelijk vergezeld door ME’ers, waarop betogers zich gingen ingraven en met traangas werden verjaagd. Ook zijn er protesten geweest voor het Conseil General in Albi, waarbij betogers het gebouw betraden en het met leuzen bekladden. In de loop van de tijd hebben zich extremistischer gestemde betogers bij de groep gevoegd en zijn er Molotovcocktails en andere projectielen ingezet om de protesten kracht bij te zetten.

Er is in de loop van de tijd een aantal procedures gevoerd om het project onwettig te laten verklaren en een moratorium op de werkzaamheden werd geëist, maar de rechterlijke uitspraken luidden alle ten gunste van het voortzetten van de werkzaamheden voor de barrage.

Minister van milieuzaken Segolène Royal stuurde uiteindelijk twee experts naar het gebied die de plannen en de ecologische omstandigheden moesten bestuderen. De conclusies van de experts, die hun vraagtekens zetten bij de omvang en bij de financiering van het project, komen aan de late kant om nu nog te stoppen; er zijn al te veel belangen in het spel.

Afgelopen zaterdag vond er een manifestatie plaats, die oorspronkelijk kalm verliep, hoewel de spanning merkbaar was. Later op de avond dreigden er opnieuw gewelddadigheden en greep de politie in. In de onlusten verloor een jongen van 21 het leven. Het autopsierapport maakt melding van een explosie op de rug van de jongen als doodsoorzaak. Woensdag moet duidelijk worden of het om een explosief ging van de kant van de wetshandhavers, dan wel uit eigen gelederen.

Sinds de dood van de jongen, Remi geheten, is de spanning in het hele land voelbaar. Minister van binnenlandse zaken Cazeneuve roept op tot kalmte en Hollande heeft gezegd dat het land zich niet door een menselijk drama moet laten verscheuren. Carcenac, voorzitter van de Conseil General van de Tarn, deed de uitspraak dat ‘sterven voor een idee’ ‘dom’ is, alvorens zijn medeleven aan de ouders te betuigen.

Reageren kan in het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account