Sarkozy nog in andere procedures betrokken

Sarkozy 2013

De nieuwe ontwikkeling in de affaire-Bettencourt waarbij oud-president Nicolas Sarkozy nu als verdachte wordt aangemerkt, is de meest spraakmakende in een serie van gerechtelijke procedures waarbij het voormalige staatshoofd direct of zijdelings is betrokken. In het dossier-Bettencourt wordt Sarkozy verdacht van het misbruik maken van de zwakte van de miljardaire Liliane Bettencourt in de periode in 2007 dat hij werkte aan zijn verkiezing tot president.

Op 22 november werd hij al geplaatst onder het statuut van témoin assisté, een getuige in een zaak waarbij uitgegaan wordt van diens onschuld maar die mogelijk wel betrokken zou kunnen zijn bij de wetsovertreding. In de praktijk gaat een dergelijke getuigenis vaak vooraf aan de mise en examen, hetgeen gisteren gebeurde met Sarkozy. De rechter-commissaris Jean-Michel Gentil moet beoordelen of Sarkozy voor het tribunal correctionnel zal moeten verschijnen.

In andere kwesties loopt het nog niet zo’n vaart.

  • Sinds het begin van dit jaar onderzoekt een rechter de regelmatigheid van contracten tussen het Elysée en negen peilingbureaus, die voor de adviseurs van Sarkozy tal van metingen verrichtten. De contracten waren afgesloten zonder offertes te vragen. In 2010 werd al een klacht ingediend wegens onrechtmatige bevoordeling. Eén van de bureaus, Publifact, kreeg veel werk te doen. De directeur was een oud-adviseur van Sarkozy.
  • De financiering van de verkiezingscampagne van 2007 zou zijn geholpen door schenkingen vanuit Libië, zo zou zijn gebleken uit een document van de oud-vertrouwensman van kolonel Kadhafi. In 2006 zou een principeakkoord zijn gesloten over de betaling van € 50 miljoen aan de verkiezingskas van toenmalig kandidaat Sarkozy. Het document werd bevestigd door een bekende Franse zakenman, waarna justitie overging tot het doen van huiszoekingen in het kantoor en de woning van Claude Guéant, kabinetsdirecteur van Sarkozy en later secretaris-generaal van het Elysée en minister van Binnenlandse Zaken.
  • Bij deze politicus werd ook al huiszoeking gedaan in de zaak Tapie/Crédit Lyonnais. In 2007 werd de toenmalige minister van Economie en Financiën, Christine Lagarde (nu directeur IMF) ondervraagd over de schikking die was getroffen met de zakenman Bernard Tapie die in 1993 door het ondergaan van de bank Crédit Lyonnais veel geld zou hebben verloren rond de aankoop van Adidas. De man werd later € 285 miljoen uitbetaald. Volgens berichten zou Sarkozy deze Bernard Tapie in 2007 herhaalde malen hebben ontmoet vóór zijn verkiezing en daarna nog 12 keer tussen juni 2007 en november 2010. Onlangs werd in deze zaak huiszoeking gedaan in de Parijse woning van Lagarde.
  • Bij de campagne voor de presidentsverkiezing in 1995 zou kandidaat Edouard Balladur steekpenningen hebben ontvangen, afkomstig van smeergelden die bij wapenleveranties in Pakistan werd uitgekeerd en gedeeltelijk teruggesluisd naar Zwiterse banken. In die tijd was Sarkozy minister van Begrotingszaken en woordvoerder van kandidaat Balladur bij diens verkiezingscampagne. Bij huiszoekingen in de kantoren van de opdrachtgever tot de wapenlevering kwamen documenten tevoorschijn waarbij de minister het groene licht kreeg om een brievenbusmaatschappij buiten Frankrijk op te richten, waar commissiegelden konden worden gestort, in die tijd niet illegaal.

In al deze, zich jarenlang voortslepende zaken, zijn nog geen definitieve uitspraken gevallen of oordelen geveld.

Reageren kan hier

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account