Rol departement opnieuw vastgesteld

elections_departementales_2015Onlangs heeft de Assemblée nationale de rol van het bestuur van het departement opnieuw vastgesteld. Werd de rol van het departement enige tijd geleden nog bedreigd door het project van de territoriale hervorming, het lijkt erop dat de belangrijkste competenties toch bewaard zullen gaan blijven. Wegen, colleges, pompiers, toewijzing van de APA en de RSA – allemaal zaken die onder het bestuur van het departement zullen blijven vallen. Hieronder meer over de veranderde rol van dit bestuursorgaan, waarvan de afgevaardigden op 22 en 29 maart gekozen zullen worden.

Een aantal veranderingen is er ten opzichte van de oude bestuursvorm. Onder andere de naam: vroeger heetten deze verkiezingen de ‘cantonale verkiezingen’, en nu dus ‘departementale’. Verder moeten er nu duo’s van mannen en vrouwen worden gekozen. Het aantal cantons waar wordt gekozen is nu 4035 in plaats van de oude 2054.

Op 8 april 2014 kondigde Valls in zijn presentatietoespraak als premier aan dat de competenties van de departementen naar de regio zouden worden verplaatst. Dit stuitte echter op hevig verzet van de de afgevaardigden, waardoor de plannen weer in de koelkast werden gezet. Op 10 maart 2015 is de nieuwe wet aangenomen die de rol van de departementen beschrijft. Er kunnen na lezing in de Senaat nog enkele wijzigingen worden aangebracht.

De rol van de departementen blijft een belangrijke voor het dagelijks leven van de inwoners van Frankrijk. Zo wordt het netwerk van wegen door het departement onderhouden. Het schooltransport gaat echter naar de regio’s, met uitzondering van het transport van gehandicapte scholieren. De verantwoordelijkheid van het departement voor de colleges blijft gehandhaafd, in tegenstelling tot eerdere plannen waarbij die aan de regio zou toevallen, net als voor de Lycées.

De keuringsdienst van etenswaren, de historische archieven, de bibliotheken en de professionele pompiers blijven vallen onder het departement.

Economische ondersteuning aan bedrijven is een zaak van de regio, hoewel boeren nog altijd door het departement gesteund kunnen worden.
De departementen behouden ook hun rol op het gebied van de sociale hulp. Dit budget voor de sociale zekerheid, met een grootte van 39 miljard euro, is meer dan de helft van de 71 miljard die jaarlijks door het departement wordt uitgegeven.

Op dit sociale terrein zijn er 4 hoofdmissies:

  1. De zorg voor kleine kinderen in de vorm van de protection maternelle et infantile (PMI)
  2. De hulp aan gehandicapten. De departementen dargen zorg voor de prestation de compensation du handicap (PCH) en beheren de tehuizen voor gehandicapten. (MDPH).
  3. Het bevorderen van de integratie van mensen in moeilijkheiden met de Revenu de solidarité active (RSA)
  4. Het behoud van de zelfstandigheid van ouderen, vooral door het toewijzen van APA (Allocation personnalisé d’autonomie), kosten: 5,7 miljard in 2013, waardoor het thuis wonen langer mogelijk blijft of opname in een maison de retraite mogelijk wordt gemaakt.

Als u de Franse nationaliteit hebt en u staat op de kiezerslijst van uw gemeente, dan mag u 22 en in het geval van een tweede ronde, ook 29 maart stemmen voor de vertegenwoordiging in het departement.

Bron: Notre Temps

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account