Rokjesdag in Frankrijk

Binnenkort is het weer Rokjesdag in Frankrijk.

Dat is iets anders dan Rokjesdag in Nederland, waar de bedenker van het woord, Martin Bril, er ooit de volgende definitie van gaf: “Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.”

“La journée de la jupe” heeft in Frankrijk een heel andere betekenis. Deze dag werd voor het eerst in 2014 uitgeroepen in Nantes, waar op verschillende lycées (met instemming van de rector) de leerlingen besloten om op een dag allemaal, man of vrouw, in een rok gekleed naar school te komen. Dat wekte de woede van de Manif-pour-tous, de zeer conservatieve franse beweging die ook fel (maar vergeefs) tegen de invoering van het homohuwelijk demonstreerde. Diverse schermutselingen tussen de leerlingen in rok en tegendemonstranten waren het gevolg.

Hoewel het een ludieke actie is heeft La Journée de la Jupe een diepere betekenis: strijd tegen seksisme, tegen lastigvallen van vrouwen op straat, tegen lagere beloning voor vrouwen voor hetzelfde werk, tegen het niet delen van huishoudelijke taken door mannen en tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in kansen op de arbeidsmarkt.

Drie jaar later is La Journée de la Jupe in heel Frankrijk een algemeen erkende dag geworden. Het is de eerste keer dat vier franse lyceum-organisaties leerlingen hebben opgeroepen om in rok naar school te gaan. Kijk dus niet vreemd op wanneer je morgen op straat jongens in minirokjes tegenkomt.

Bronnen: PositivR en Le Monde

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Bosbess in mei 2017

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account