Rijbewijs verlengen in Frankrijk

Woont u in Frankrijk? Uw Nederlandse rijbewijs verlengen is dan niet mogelijk.

Nederlanders die in Frankrijk wonen en niet meer staan ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunnen hun Nederlandse rijbewijs niet meer in hun voormalige Nederlandse woonplaats laten vernieuwen. U dient een nieuw rijbewijs aan te vragen in Frankrijk. Uw Nederlandse rijbewijs wordt daarbij omgezet in een Frans rijbewijs.

De aanvraag van een Frans rijbewijs is een lang (3-6 maanden) proces. Verloopt uw Nederlandse rijbewijs binnenkort? Wilt u uw Nederlandse rijbewijs omzetten in een Frans rijbewijs? Begin dan tijdig met de procedure.

 • Vraag alle informatie over het omzetten van een Nederlands in een Frans rijbewijs op bij de regionale ‘préfecture’ of ‘sous-préfecture’ waar u woont. Deze autoriteiten hebben vaak zeer complete websites met informatie over een “échange de permis de conduire”. Informeer goed naar de documenten die gevraagd worden.
 • Vraag een echtheidsverklaring op bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Nederland (RDW). Een echtheidsverklaring is een verklaring (in het Engels) waarin staat dat u geregistreerd bent in het Nederlandse Centraal Rijbewijzenregister. Geef bij uw aanvraag uw adres in Frankrijk door waarop u de verklaring wilt ontvangen.
 • De meeste autoriteiten accepteren de echtheidsverklaring in het Engels. Sommige autoriteiten, zoals de ‘préfecture de Paris’, vragen om een Franse officiële vertaling, opgesteld door een beëdigd vertaler. Soms kan, in plaats van deze officiële vertaling, een Franse consulaire verklaring van de ambassade volstaan. Er zijn 3 manieren om de consulaire verklaring, die €30 kost, aan te vragen:
 1. Door een afspraak met de consulaire afdeling te maken. Zorg dat u bij uw afspraak een geldig Nederlands paspoort en de echtheidsverklaring meeneemt. U betaalt ter plekke met uw bank- of pinpas.
 2. Door een e-mail (par-ca@minbuza.nl) aan de consulaire afdeling te sturen. Voeg als bijlage een gewaarmerkte kopie van een geldig Nederlands paspoort en een kopie van de echtheidsverklaring toe.Maak daarbij €30 over op de bankrekening van ambassade:
  IBAN: NL30 INGB 0705 4540 96
  BIC/SWIFT: INGBNL2A
  t.n.v. Ministerie van Buitenlandse Zaken RSO-WEU
  o.v.v. ‘PAR – consulaire verklaring <UW ACHTERNAAM>.
 3. Door een brief aan de consulaire afdeling te sturen:Ambassade des Pays-Bas
  Section Consulaire
  7-9  rue Eblé
  75007 ParisVoeg als bijlage een gewaarmerkte kopie van uw geldig Nederlands paspoort en een kopie van de echtheidsverklaring toe. Maak €30 over op de bankrekening van ambassade.
 • Dien uw aanvraag voor een Frans rijbewijs in bij de regionale ‘préfecture’ of ‘sous-préfecture’ waar u woont.

Op de website van de RDW leest u meer over het omwisselen van uw rijbewijs binnen de EU.

Rijbewijs gestolen/kwijt in Frankrijk

Is uw rijbewijs in het buitenland gestolen of bent u het kwijtgeraakt? Op de website van de RDW leest u hoe u na diefstal of verlies een nieuw rijbewijs aanvraagt.

 

0 reacties

Schrijf een reactie

©2017Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account