Rijbewijs verlengen in Frankrijk

 

Nederlanders die in Frankrijk wonen en dus niet meer staan ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunnen hun Nederlandse rijbewijs niet meer in hun voormalige Nederlandse woonplaats laten vernieuwen. Zij dienen een nieuw rijbewijs aan te vragen in Frankrijk. Het geldige (of niet langer dan 6 maanden verlopen) Nederlandse rijbewijs wordt dan omgewisseld voor een Frans rijbewijs. Wanneer een in Frankrijk wonende Nederlander wordt betrapt op een verkeersovertreding waarop minimaal een verlies van punten staat, kan hij zelfs tot omwisseling worden verplicht.

De aanvraag van een Frans rijbewijs kan geruime tijd duren (3-6 maanden). Tegen de tijd dat een Nederlands rijbewijs aan vernieuwing toe is of wanneer de houder het wil omwisselen voor een Frans rijbewijs, is het dan ook verstandig om vroegtijdig met de procedure te beginnen. De aanvraag wordt ingediend bij de préfecture of bij de sous-préfecture van de woonplaats.

 • Vraag eerst alle informatie over het omzetten van een Nederlands in een Frans rijbewijs bij de préfecture of sous-préfecture van het betreffende departement. Zij hebben namelijk allemaal een andere wijze van behandelen van aanvragen. Soms kan het online, soms moet het per post of op afspraak. Meestal beschikken prefecturen over een website met volledige informatie over een “Echange de permis de conduire”, inclusief de documenten en formulieren die daarvoor nodig zijn.
 • Wanneer het Nederlandse rijbewijs minder dan 6 maanden is verlopen dient een zogenaamde echtheidsverklaring  (certificat d’authenticité) te worden overgelegd. Deze kan worden aangevraagd bij de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een echtheidsverklaring is een verklaring (in het Engels) waarin staat dat de houder van het rijbewijs geregistreerd staat in het Nederlandse Centraal Rijbewijzenregister.
 • De meeste autoriteiten accepteren de echtheidsverklaring in het Engels. Sommige préfectures, bijvoorbeeld de préfecture de Paris, vragen om een Franse officiële vertaling, opgesteld door een beëdigd vertaler. Soms kan, in plaats van deze officiële vertaling, een consulaire verklaring in het Frans van de Nederlandse ambassade volstaan. Er zijn 2 manieren om de consulaire verklaring, die €30 kost, aan te vragen:
 1. Online een afspraak maken met de consulaire afdeling van de ambassade. Op de afspraak een geldig Nederlands paspoort en de echtheidsverklaring meebrengen. Ter plekke kan worden betaald met bankpas.
 2. Een brief sturen aan de consulaire afdeling:
  Ambassade des Pays-Bas
  Section Consulaire
  7-9  rue Eblé
  75007 Paris
  Stuur als bijlage een kopie van een geldig Nederlands paspoort en een kopie van de echtheidsverklaring mee. Maak €30 over op de bankrekening van ambassade:
  IBAN: NL30 INGB 0705 4540 96
  BIC/SWIFT: INGBNL2A
  t.n.v. Ministerie van Buitenlandse Zaken RSO-WEU
  o.v.v. “PAR – consulaire verklaring <UW ACHTERNAAM>”.

NB Een langer dan 6 maanden verlopen Nederlands rijbewijs kan niet worden ingewisseld tegen een Frans rijbewijs. De houder zal opnieuw rijexamen moeten doen. Zie de website van de RDW over het omwisselen van uw rijbewijs binnen de EU.

Rijbewijs gestolen of verloren

Op de website van de RDW is te lezen hoe na diefstal of verlies een nieuw rijbewijs kan worden aangevraagd. Ook hiervoor is onder meer een echtheidsverklaring nodig (zie hierboven).

 

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account