PS en Groenen zoeken toenadering

dialoguePS en Groenen zoeken toenadering tot elkaar in een hernieuwde poging tot samenwerking. Na de overwinning van rechts in de departementale verkiezingen doet de linkervleugel een poging zijn wonden te likken. De UMP kwam als grote winnaar uit de bus; Valls erkende de nederlaag en het FN heeft niet de verwachte victorie gehaald, maar haalde in twee van de departementsraden de absolute meerderheid.

De opkomst in de tweede ronde van de verkiezingen was iets lager dan in de eerste ronde.
Terwijl Sarkozy de PS beticht van leugens, onmacht en bedrog, kijkt Marine Le Pen was uit naar de presidentsverkiezingen in 2017.
Binnen de linkervleugel in de Franse politiek dringt het besef door dat de onderlinge verdeeldheid tot de nederlaag heeft geleid, en daarom probeert links Frankrijk zich te verenigen. De EELV (Europe Ecologie les Verts) en de PS hebben de dag na de catastrofale departementsverkiezingen een poging gedaan om hun moeilijke relatie te herstellen en toenadering te zoeken. Partijsecretaris Jean-Christophe Cambadelis van de PS sprak met zijn collega Emmanuelle Cosse van de EELV, samen met parlementaire vertegenwoordigers uit de twee kampen.
En hoewel de dialoog weer op gang is gekomen, haast de PS zich te zeggen dat er geen sprake is van het doen van enige concessie aan het beleid van de ploeg Valls/Hollande. De leidster van de EELV beweerde echter dat een eenheid op links alleen op gang kan komen als er iets verandert, met het argument dat men na het verliezen van 4 verkiezingen niet kan doorgaan op de ingeslagen weg.
Als eerste poging om de betrekkingen te herstellen zijn er vier gemeenschappelijke werkgroepen ingesteld. De eerste gaat over de beoordeling van de economische situatie, waarvan de socialisten in tegenstelling tot hun partners bij hoog en bij laag beweren dat die vooruitgaat. De tweede werkgroep zal zich bezighouden met de vraagstukken rond ecologische politiek – die op sommige punten is gevoerd maar waarbij ook vaak de boot werd gemist, aldus Cosse, voorzitster van de EELV.
De derde werkgroep buigt zich over het Front National en over institutionele vernieuwing. De vierde werkgroep zal zich bezighouden met de resultaten van de verkiezingen en de komende regionale verkiezingen. De socialisten hopen in elk geval een verbinding in de regio’s Nord-pas-de-Calais-Picardie en in de Provence-Aples-Côte d’Azur, waar het FN zeer sterk is. Volgens Cambadelis was de verkiezingsnederlaag bij de departementale verkiezingen een wake-up-call voor links, dat bij een voorduren van de verdeeldheid in een zeer marginale positie terecht zou komen. De Groenen onthouden zich tot nu toe van echt commentaar en spreken al helemaal niet over het terugkeren in een regering.

Voor de resultaten van de tweede ronde van de departementale verkiezingen in Frankrijk klik hier.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account