Parijse taxi’s blokkeren voor de derde keer Parijs

taxiVandaag blokkeren de Parijse taxi’s weer de straten van Parijs. Voor de derde keer dit jaar voeren ze actie, deze keer tegen het Amerikaanse bedrijf UberPOP, dat chauffeurs en reizigers bijeenbrengt. Volgens een woordvoerder van de minister van Binnenlandse zaken zijn de activiteiten van het Amerikaanse bedrijf UberPOP niet alleen illegaal, maar vormen ze ook een reëel gevaar voor de consument.

De woordvoerder van het ministerie Pierre-Henry Brandet heeft bevestigd dat de dienst UberPop binnenkort in Frankrijk verboden zal worden. De wet die onlangs is aangenomen en die de branche strikt reglementeert zal 1 januari in werking treden en zal de mogelijkheden voor dit soort bedrijven nog verder beperken, zo stelt hij.
Op het in contact brengen van particulieren op de manier waarop UberPOP dit doet, kan vanaf januari 2 jaar gevangenisstraf en 300 000 euro boete komen te staan. De woordvoerder van het ministerie wijst er verder op dat de bestuurders geen geschikte verzekering hebben.
Deze uitlatingen komen op het moment dat 3 taxibedrijven hebben opgeroepen om deze maandag in actie te komen om te protesteren tegen UberPOP, een service die wordt aangeboden door het Amerikaase bedrijf Uber, waarbij via internet en een app klanten en particuliere chauffeurs met elkaar in contact worden gebracht – en waarbij de particuliere chauffeurs niet gehouden zijn aan dezelfde fiscale verplichtingen en opleidingseisen als chauffeurs van traditionele taxi’s.
Sommige VTC –bedrijven (voitures de tourisme avec chauffeur), waarvan de activiteit door de wet Thévenoud, in werking sinds oktober 2014, wordt gereguleerd, zijn ook fel tegen de activiteiten van het Californische bedrijf. Het zijn met name deze bedrijven die besloten hebben UberPOP via de rechtbank te laten verbieden, zoals dat al in Spanje, Nederland en Thailand gelukt is.
Afgelopen vrijdag echter heeft de rechtbank de chauffeurs echter geen gelijk gegeven, met als argument dat de uitvoeringsdecreten van de wet Thévenoud nog niet in de staatscourant gepubliceerd waren. Resultaat van de procedure: UberPOP, dat wel een boete van 100 000 kreeg voor het presenteren van zijn service als ‘carpooling’ (covoiturage) , kan gewoon doorgaan met zijn activiteit. Vandaar het protest van de taxi’s vandaag, dat o.a. zal bestaan uit het blokkeren van de toegang tot de vliegvelden. Ibrahima Sylla, voorzitter van de organisatie van taxibedrijven, stelt dat er natuurlijk aan de reizigers gedacht wordt in deze tijden van feestdagen, maar dat het brood van de chauffeurs nu eenmaal op het spel staat. Hij stelt verder dat het de fout is van de staat, die zijn werk niet heeft gedaan, waardoor UberPOP vrijdag niet verboden kon worden. Op deze manier worden de 57 000 taxi’s in Frankrijk te gronde gericht, zo zegt hij, en voegt eraan toe: ‘De staat moet begrijpen dat er op deze manier een heel oud beroep wordt vernietigd. Als de staat niet reageert, moet ze onze vergunningen en ons materieel maar vergoeden.’

Het is de derde keer dit jaar dat de taxichauffeurs de straat op gaan. Ze zijn naar eigen zeggen vastberaden, maar blijven vreedzaam – men mag in Frankrijk alleen zonder strafblad het taxibedrijf uitoefenen.
‘Als de staat niet naar ons luistert, dan gaan we de hele week door met blokkeren. We hebben niets te verliezen.’

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account