Parijs 70 jaar bevrijd

liberation-de-paris-123Dinsdag 19 augustus 2014 viert de Franse hoofdstad de 70e verjaardag van de bevrijding. De feestelijkheden, die tot 25 augustus zullen duren, beginnen vandaag bij het hoofdbureau van politie, waar op 19 augustus 2044 voor het eerst de Franse driekleur weer tegen de blauwe hemel wapperde.

Premier Manuel Valls, die erop stond aanwezig te zijn bij de herdenking, zal de ceremonie voorzitten. Tien jaar geleden was slechts de minister van binnenlandse zaken aanwezig bij het eerbetoon aan de tientallen ambtenaren die bij de herovering van het gebouw het leven lieten. Voor de eerste keer in de geschiedenis zal de bevrijding van Parijs bijgewoond worden door drie socialistische zwaargewichten: de president, de premier en de (socialistische) burgemeester.

Voor Hollande, die het de laatste tijd maar druk heeft met dit soort historische vieringen, zal het hoogtepunt op 25 augustus plaatsvinden. Samen met burgemeester Anne Hidalgo zal hij voorafgaand aan een spektakel ‘son et lumière’, georganiseerd op het bordes van het gemeentehuis, het woord nemen, op dezelfde plaats waar generaal De Gaulle 70 jaar geleden zijn historische woorden sprak: “Paris ! Paris outragé ! Paris brisé ! Paris martyrisé ! Mais Paris libéré ! Libéré, par lui-même, par son peuple, avec le concours désormais de la France”. (Parijs ! Verontwaardigd Paris ! Gebroken Parijs ! Gemarteld Parijs ! Maar bevrijd Parijs ! Bevrijd, door zichzelf, door zijn volk, met voortaan de steun van heel Frankrijk).

Ook de premier Manuel Valls zal aanwezig zijn bij de plechtigheden in zijn hoedanigheid van oud-minister van binnenlandse zaken en dus oud-chef van de politie.

Anne Hidalgo, de eerste vrouwelijke burgemeester die Parijs ooit gekend heeft, heeft de leiding over de bevrijding van de hoofdstad. Zij brengt een eerbetoon aan alle vrouwen die 70 jaar geleden een belangrijke, maar veelal onderbelichte rol gespeeld hebben. Van het verzetswerk van die Parijse vrouwen zijn maar weinig sporen terug te vinden: sommigen moesten de Duitse soldaten verleiden, anderen smokkelden wapens in kinderwagens. Er zijn maar weinig foto’s of getuigenissen, en toch wordt door de verzetsstrijders altijd benadrukt hoe belangrijk dit werk was voor het verzet.

Veel van de aanwezigen zijn zich maar al te zeer bewust van het feit dat ze de tachtigste verjaardag van de bevrijding in 2024 niet meer zullen meemaken. De week biedt dus bij uitstek gelegenheid om de overlevenden nog eenmaal de eer te bieden die hen toekomt: militairen, Parijse verzetsstrijders en de kleine helden die in de schaduw opereerden.

Bron: Huffingtonpost.fr

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account