Overleg Sivens geen pasklare oplossing

Gisteravond heeft de minister van milieuzaken overleg gehad met de betrokkenen in de zaak Sivens. Na het overleg met Ségolène Royal zijn de betrokkenen bij de zaak Sivens, waaronder Martin Malvy, voorzitter van het regiobestuur van de Midi-Pyrénées en Thierry Carcenac, voorzitter van het Conseil General van de Tarn, vertrokken zonder pasklare oplossing. Experts zijn naar het gebied gestuurd. Ségolène Royal pleit voor alternatieve scenario’s. De aanwezigen spraken van een open en rustige sfeer.

vergadering

De minister stelde na afloop dat de contacten verbeterd waren en dat de betrokkenen allen een stap hadden gezet in de richting van het standpunt van de ander. De zaak moet nu rijpen, aldus de minister, eraan toevoegend dat men op de goede weg is. De minister zei verder nog dat het niet aan haar was om de lokale verantwoordelijken te vervangen, maar om de zaken te faciliteren en technische ondersteuning te bieden. Ze lichtte verder nog toe dat het bestuderen van aangepaste of nieuwe plannen de nodige tijd zal kosten.

Ségolène Royal deed een oproep aan de milieugroepen om de illegale bezetting van het terrein te beëindigen. Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zal verantwoordelijk zijn voor de uitzetting van de manifestanten in het gebied. Eerder in de middag had Manuel Valls in de Assemblée al een ferme houding aangenomen met de stelling dat voor een regering in een rechtsstaat geen sprake kan zijn van zwichten voor geweld, vooral als het gaat om projecten die een voorbereiding op de toekomst inhouden.

Niet iedereen was even optimistisch als minister Royal. Volgens Pierre Verdier, conseiller general van de Tarn, was er helemaal geen sprake van een consensus en ging het alleen maar om een rondje om de tafel om de verschillende invalshoeken te herhalen. Ook gedeputeerde Jacques Valax, toonde zich ‘perplex’. Het laatste woord over het project is dus nog steeds niet gesproken en de werkzaamheden zijn nog altijd opgeschort – en niemand weet voor hoe lang.

Intussen worden er vandaag in het hele land manifestaties gehouden door boeren om te protesteren tegen een gebrek aan steun door de overheid voor het gebruik van Franse producten en tegen een opstapeling van het aantal normen waar ze zich aan moeten houden. Onder andere worden er in verschillende steden stapels mest neergelegd op strategische punten.

Op de vraag wat de protesten van de boeren gemeen hebben met de manifestaties tegen de barrage de Sivens, stelt Marie-Blandine Boazan, voorzitster van een organisatie van jonge landbouwers fijntjes:

“Het geloof in de democratie is de laatste tijd flink op de proef gesteld en het is vaak een kleine minderheid die probeert zijn standpunten op te leggen aan de meerderheid. Ook wij zijn verdedigers van de aarde, ze is ons gereedschap en we respecteren haar. Maar voor ons is de aarde niet zomaar een idee – wij zijn ondernemers.”

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account