Overlast wilde zwijnen neemt steeds verder toe

wilde zwijnen

Wilde zwijnen in Frankrijk, de sangliers of bêtes noires, zijn overal. Zelfs al in de straten van steden waar troepen zwijnen op strooptocht gaan en paniek bij de bevolking zaaien. De schade van de wilde varkens voor de boeren loopt op tot € 50 miljoen per jaar, daarbij niet meegerekend de verwoestingen in tuinen en moestuinen. Erger wellicht, 60% van de rond 40.000 verkeersongelukken met wild wordt veroorzaakt door de wilde zwijnen.

In 2009 al werd besloten om de prefecten actieplannen te laten uitvoeren om een halt toe te roepen aan de oprukkende troepen zwijnen door gecontroleerd te gaan afschieten in gebieden waar deze dieren niet thuis horen. Niet eerder telde Frankrijk zoveel wilde zwijnen als de laatste tijd, meer dan twee miljoen. Dat is viermaal zoveel als de jagers jaarlijks afschieten, 520.000 in het seizoen 2011-2012. Volgens de hoofdredacteur van het magazine Jours de chasse zullen de zich uitbreidende steden in de buitenwijken niet gespaard blijven voor de vraatzuchtige beesten die steeds vaker parken en tuinen bezoeken en zelfs hier en daar winkels binnendringen, op zoek naar voedsel.

Studies van de Fédération nationale des chasseurs (FNC) wijzen uit dat ondanks de soms ongenuanceerde drukte die wordt gemaakt over de explosie van het aantal sangliers, slechts 10% van de gemeenten driekwart van de totale aangerichte schade voor hun rekening nemen. Wel heeft elk departement wel één of meer plekken waar veel wilde zwijnen bivakkeren.

De oorzaak van de snelle voortplaning van de wilde zwijnen blijkt te vinden te zijn in een complex van factoren. De belangrijkste is wel de veranderingen in de landbouwmethoden en dan vooral de vermeerdering van de akkers met maïs en de grootschalige landbouw in het algemeen. De grote terreinen zijn gemakkelijk toegankelijk voor de dieren, die er een overvloed aan gemakkelijk beschikbaar voedsel vinden. Er wordt daarom geprobeerd om voedsel in de bossen te droppen in de hoop dat de dieren daar blijven en verhinderen dat ze op strooptocht gaan. Het gevolg daarvan weer is, dat de dieren zich bij de voedselgebieden erg op hun gemak voelen, snel volwassen worden en alle tijd en lust hebben om zich uitbundig voort te planten. Ook de zacht voorjaarstemperaturen van de laatste jaren blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de verhoging van vruchtbaarheid van de wijfjes, de laies.

De sterke vergroting van de zwijnenpopulatie kon gebeuren doordat er minder jagers zijn, die bovendien niet gelijkmatig over het land zijn verdeeld en bovendien andere jachtmethoden moesten toepassen. Al enkele decennia zijn op grond van veranderde inzichten nieuwe regels gevolgd die zwaar drukken op de huidige situatie. Toentertijd ging het nog om het in stand houden van de wildstand en moesten de zeugen zoveel mogelijk worden gespaard. Verder komen er steeds meer gebieden waar niet gejaagd mag worden, zoals op privé terreinen waar de varkens hun toevlucht zoeken en voldoende voedsel vinden.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account