Opgepast: tijgermug verspreidt zich

Minstens 18 departementen in Frankrijk worden bedreigd door de aanwezigheid van de zogenaamde tijgermug. Zaak om u ertegen te beschermen. De mug is gestreept en vrij langzaam. U kunt hem dus gemakkelijk doodslaan.

De mug komt uit Azië, maar heeft een groot aanpassingsvermogen en is al in 60 landen te vinden. Dit jaar is hij in opkomst in Frankrijk waar hij van mei tot september leeft.

Aedes_Albopictus_660De mug kan de ziekten dengue of knokkelkoorts en het chikungunya-virus verspreiden. Artsen, apothekers en medisch analisten zijn al door de Direction générale de la santé gewaarschuwd. Hoewel in Frankrijk de kans op het oplopen van een dergelijke tropische ziekte door deze mug klein is, moet het risico van een epidemie niet worden genegeerd, zoals in La Réunion in 2006. De symptomen van de ziekte zijn dezelfde als bij de griep: koorts en spier- en gewrichtspijn en ze verdwijnen na een week rust. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn in de laatste maanden van de zwangerschap, want het virus kan worden overgebracht op het kind.

frankrijk_tijgermugDe departementen die fase rood gekregen hebben bevinden zich voornamelijk in het zuiden van Frankrijk. 11 andere departementen hebben oranje gekregen en nog eens 41 departementen zijn geel gemarkeerd. Bewoners van deze departementen moeten zich bij griepverschijnselen op zijn minst bij de apotheker melden.
Hier vindt u de actuele kaart van de betrokken departementen:

www.sante.gouv.fr/moustiques-vecteurs-de-maladies
www.vigilance-moustiques.com

De mug wordt vooral aangetrokken door stilstaand water. Bijvoorbeeld een plasje rondom een plant in pot, afvalwater, een kruiwagen die vol water staat, een vijver, een meertje, een regenton. Het is dus aanbevolen om maatregelen te nemen (legen, afdekken).

Van de maatregelen om zich tegen de mug te beschermen kan de klamboe, geïmpregneerd met een muggenafweermiddel, helpen. Ook de volgende 4 ingrediënten in muggenlotions e.d. die u op de huid smeert zijn effectief : IR3535, Icaridine, Citriodiol en Deet (dit laatste niet gebruiken bij zwangere vrouwen en kleine kinderen). En verder: lange mouwen en broekspijpen dragen en lichte kleding, behandeld met een afweermiddel.

Bron: interetsprives.com

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account