NIEUWJAARSTOESPRAAK HOLLANDE

HOLLANDE-FrancoisTerwijl hij zich opmaakt voor de uitslagen van de gemeenteraads- en de Europese verkiezingen, heeft de Président de la République tijdens zijn toespraak, die door 10 miljoen Fransen gevolgd is, toegegeven dat de belastingdruk te zwaar is geworden en dat hij opnieuw de werkgelegenheid tot zijn prioriteit zal maken. Vorig jaar kon hij overigens nog rekenen op 11,5 miljoen kijkers.

Hollande noemde het afgelopen jaar ‘intens en moeilijk’ en kondigde wederom een jaar van ‘moeilijke beslissingen’ aan, waaronder een ‘samenwerkingsverband van verantwoordelijkheid’ met het bedrijfsleven: lastenvermindering en versimpeling van de regelgeving, maar aan de andere kant meer werkgelegenheid en meer sociale dialoog.

Het feit dat 2013 zo ‘moeilijk’ was, is volgens de Franse krant Le Figaro ook te wijten aan het feit dat François Hollande de kans om de werkloosheid te verminderen in 2013 heeft verspeeld, in weerwil van zijn inspanningen. ‘De eerste tekenen van verbetering hebben lang op zich laten wachten, maar ze zijn er,’ aldus Hollande. Verder benadrukte hij nogmaals dat de belastingen in de loop van de jaren te hoog geworden zijn. Om een verlaging van de belastingdruk mogelijk te maken zullen de publieke uitgaven moeten worden beperkt – er zal dus flink bezuinigd moeten worden, overal waar dat kan.

En zo moet Hollande dan het nieuwe jaar in, een jaar waarin de Fransen  naar de stembus gaan én een jaar dat volgens velen een cruciaal jaar wordt in zijn ambtstermijn – in 2014 en 2015 zal hij geconfronteerd worden met de resultaten van een reeks van 5 verkiezingen: eerst de gemeenteraadsverkiezingen in maart, de Europese verkiezingen in mei, de regionale verkiezingen in 2015, en niet te vergeten de canton- en de senaatsverkiezingen.

François Hollande kondigde in vervolg op zijn belofte van begin dit jaar ook aan dat hij het leven van burgers en bedrijven simpeler wil maken, met maatregelen die erop gericht zijn de bureaucratie te verminderen en die vooral moeten leiden tot een beter investeringsklimaat: deze ‘choc de simplification’ zou Frankrijk aantrekkelijker, moderner en soepeler moeten maken, aldus de president.

Ferm sprak hij zich uit tegen racisme, anti-semitisme en discriminatie. ‘Er kan niet onderhandeld worden over de Republiek of over de wet.’ Verder benadrukte hij dat het belangrijk is van Frankrijk te houden: ‘Frankrijk is een belofte, is een toekomst, is een kans.’

De reacties op de nieuwjaarstoespraak van de President de la République variëren van ‘hoopvolle boodschap’ door zijn partijgenoten de socialisten, tot ‘nietszeggend’, ‘weinig overtuigend’ , ‘steriel’, ‘pathetisch’, ‘wensen voor niets’ en ‘dezelfde beloften van vorig jaar, waar hij zich tot nu toe niet aan gehouden heeft’ vanuit de oppositie. (01.01.2014)

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account