Nieuwjaarstoespraak François Hollande

francois-hollande-presente-ses-voeux-pour-2015_0In zijn nieuwjaarstoespraak heeft François Hollande op oudejaarsavond de Fransen moed ingesproken en benadrukt dat hij de weg van de hervormingen wil voortzetten. Hij voegde eraan toe dat hij deze strijd tot het einde van zijn mandaat zal volhouden en dat hij zich wil wapenen tegen het populisme. De belangrijkste boodschap was die van het vertrouwen.

De toespraak was er een van vastbeslotenheid en krachtdadigheid zonder veel poespas, met een terugblik op 2014 met onder andere de Franse internationale interventies, de territoriale hervorming en de twee Franse nobelprijswinnaars (Patrick Modiano en Jean Tirole), maar vooral een vooruitblik op het komende jaar en de verwachte opleving van de economie. Belangrijkste boodschap : vertrouwen in de toekomst, volharding en eensgezindheid. Fransen hebben alle reden om vertrouwen te hebben in de toekomst en in zichzelf, maar vooruitgang en moed zijn vereist; op die voorwaarden is Frankrijk volgens Hollande in staat te veranderen: ’La France n’est pas une nostalgie, elle est une espérance’. De president beloofde om samen met Valls en zijn regering alles te doen en alles te geven voor de toekomst van Frankrijk.

Een belangrijk deel van zijn toespraak wijdde de president aan de economische hervormingen, o.a. de wet Macron, die volgens Hollande het land een verjongingskuur zal geven, maar die kan rekenen op tegenstand vanuit de linkervleugel van de PS. De wet zal op 26 januari in het parlement worden behandeld. Het pacte de responsabilité, dat vandaag in werking zal treden, kreeg ook de nodige aandacht. De president benadrukte dat het nu aan de bedrijven is om arbeidsplaatsen te creëren en te investeren.

Verder had hij het over de grote milieuconferentie die in december in Parijs zal worden gehouden. Hij kondigde aan dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de conferentie een succes wordt en sprak de hoop uit dat er tijdens die conferentie ook een ‘verklaring voor de rechten  van de mensheid en voor het behoud van onze planeet’ zal worden opgesteld.

Met veel vuur riep Hollande de Fransen op tot eensgezindheid en vooruitgang. Hij voegde eraan toe dat hij de strijd zal voeren tot het eind, tegen het conservatisme en tegen het gevaar van het populisme. Ook had hij het over de dreigingen van het terrorisme, de verdeeldheid, het fundamentalisme. De verdeeldheid en het stigmatiseren en het bezwijken voor de angst zal ons niet beschermen, aldus de President. Hij noemde nog eens de Franse waarden waarvan hij niet wenst af te wijken: de laïcité, de Republikeinse orde en de menselijke waardigheid.

Tenslotte wilde Hollande laten zien dat hij, ondanks een jaar ‘vol beproevingen van verschillende aard’ (waarbij hij onder andere verwijst naar de problemen in zijn privéleven) volhardend is en vasthoudt aan de koers die hij heeft uitgestippeld.

 

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account