Nieuwe ministersploeg Valls

Nieuwe Franse ministersploeg geïnstalleerdNa wat door sommige kranten de ‘staatsgreep van Montebourg’ wordt genoemd, heeft premier Valls gisteravond zijn nieuwe Franse ministersploeg voorgesteld. Er zijn twee nieuwe namen aan het ministeriële firmament verschenen. Twee van de zittende ministers krijgen een nieuwe portefeuille.

Op Economie, Industrie en ‘numérique’ komt Emmanuel Macron, oud-adject-secretaris-generaal van het Elysée en oud-bankier.

De post Stedenbeleid, Jeugdzaken en Sport zal worden ingevuld door Patrick Kanner, oud- gemeenteraadslid van Lille, lid van het Conseil Général en docent publieksrecht.

Fleur Pellerin wordt minister van Cultuur en Communicatie. De zuid-Koreaanse, die in Frankrijk is opgegroeid, heeft deelgenomen aan de campagnes van Jospin, Royal en Hollande. Zij zal Aurélie Filippetti opvolgen.

Minister van onderwijs, hoger onderwijs en onderzoek wordt Najat Vallaud-Belkacem, oud-conseillère-general en oud-woordvoerder van de regering. Zij was al belast met de portefeuille vrouwenrechten, strijd tegen de homofobie en seksuele en genderdiscriminatie.

De benoeming van bovengenoemde vier staatslieden is volgens sommigen niet verrassend, gezien de wens van Hollande en Valls om een ministersploeg te hebben van wie alle neuzen de zelfde kant op wijzen. Ondanks zijn falen om de Groenen aan de ministerstafel te krijgen, is er volgens Valls sprake van een ‘frisse ploeg’. Met de benoeming van de vier heeft hij zich in elk geval verzekerd van trouwe volgens, die in de Franse media al ‘de beste leerlingen van de klas’ worden genoemd.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account