Nederland sluit Institut Néerlandais, Frankrijk verkoopt Maison Descartes

Maison Descartes

Frankrijk neemt afscheid van Maison Descartes, waarin sinds ruim veertig jaar het Institut Français en het Franse consulaat zijn gevestigd. Het pand aan de Amsterdamse Vijzelgracht is te duur en wordt verkocht. Dat schrijft minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius in antwoord op vragen van het socialistische parlementslid Philip Cordery. Het instituut en consulaat worden gevestigd in een ‘modern en functioneel’ pand in Amsterdam dat voldoet aan de (financiële) voorwaarden die het ministerie stelt.

Het culturele centrum vertegenwoordigt al decennia de Franse aanwezigheid in Nederland. Het instituut, waar taallessen worden gegeven, tentoonstellingen worden georganiseerd en Franse films en boeken worden uitgelicht, opende zijn deuren in 1971. Sinds 2006 is ook de culturele afdeling van de Franse ambassade er gevestigd. Het gebouw, waarin tot 1967 het Walenweeshuis zat, dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw en beslaat 3500 vierkante meter. Het pand is zeer kostbaar qua onderhoud, schrijft de minister. Bovendien moet er veel worden gerestaureerd en verbouwd om aan de eisen te voldoen. Dit kan de begroting van het ministerie niet aan.

De afgelopen zes jaar zijn meerdere mogelijke oplossingen bestudeerd. Zo is bekeken of twee vleugels van het gebouw konden worden verkocht en of een grondige herindeling soelaas kon bieden. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek dat de renovatie en scheiding van het moedergebouw van de twee vleugels zo’n € 5 miljoen zouden kosten. Verkoop van de twee vleugels, waarvan een aan de Prinsengracht, zou niet meer dan € 1,65 miljoen opbrengen. Daarom is besloten het pand te verkopen. De waarde wordt geschat op ruim € 4 miljoen.

Het pand vormt volgens parlementslid Philip Cordery een essentieel cultureel en diplomatiek symbool van de Franse invloed in Europa. Het culturele centrum voor uitwisseling van ideeën is al ruim 68 jaar (eerder was het aan het Museumplein gevestigd) een pleisterplaats van de Franse aanwezigheid in Nederland, vindt hij. ‘Afscheid nemen van deze plek zou betekenen dat Frankrijk zichzelf berooft van een deel van zijn geschiedenis en erfgoed’, aldus het lid van de Assemblée. Hij pleit voor verkoop van twee vleugels en voor behoud van het moedergebouw in Franse handen.

Overigens viel vorige maand definitief het doek voor het Institut Néerlandais in Parijs, de tegenvoeter van het Maison Descartes. Het prestigieuze baken van de Nederlandse cultuur in Frankrijk moet uiterlijk eind dit jaar zijn activiteiten staken, ook wegens de kosten. Mogelijk krijgt het prestigieuze instituut nieuw leven als kleine afdeling van de ambassade in Franse hoofdstad. Het monumentale pand van het Institut Néerlandais wordt overgenomen door de Fondation Custodia, dat de collectie van kunstverzamelaar Frits Lugt beheert. De stichting gaat de expositieruimtes gebruiken voor tentoonstellingen en andere activiteiten. Ook komt de culturele afdeling van de ambassade mogelijk in het gebouw te zitten. Het in 1957 opgerichte instituut is de grootste culturele post van Nederland in het buitenland. Vorig jaar werkten er zo’n 25 mensen.
(Bron: Novum)

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account