Marine le Pen en Wilders willen ‘machtsblok’ vormen

Wilders Le PenDe Volkskrant bericht: Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2014 zullen de vertegenwoordigers van de PVV en Front National in Brussel ‘en een aantal andere partijen’ samen ‘een machtsblok’ gaan vormen, zo kondigde Front National-voorzitter Le Pen aan in een zwaar beveiligd perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Buiten vond een kleine demonstratie plaats.

Volgens PVV-leider Wilders is de samenwerking ‘het begin van de bevrijding van de politieke elite en van het monster uit Brussel’. De twee partijen willen er samen voor zorgen dat landen zelf weer mogen besluiten over hun grenzen, hun geld en hun wetten in plaats van Brussel, aldus Wilders. Le Pen noemde de samenwerking ‘een historisch keerpunt’. ‘We vormen een alliantie om beter dan voorheen en machtiger dan voorheen te strijden voor het volk en tegen de elite.’ Le Pen bekritiseerde het Europees project omdat landen niet meer hun eigen munt mogen hebben, hun begroting niet meer zelf mogen bepalen en hun soevereiniteit moeten opgeven. ‘We willen terug naar de democratie en niet door een stel technocraten uit Brussel geregeerd worden. We willen daar samen voor vechten. Een land moet zelf weer kunnen beslissen over zijn eigen grenzen, geld en economisch systeem’, aldus Le Pen. ‘Patriottisme is van alle tijden.’ Ze voorspelde dat de EU, net als alle grote rijken uit het verleden, in elkaar zal storten. Het is zaak daarop voorbereid te zijn, aldus Le Pen. Hoe de samenwerking precies vorm krijgt is nog niet bekend. ‘De discussie over de fractievorming voeren we na de Europese verkiezingen van mei 2014’, aldus Wilders.
Gevraagd naar hun verschillende standpunten ten opzichte van Israël zei Le Pen dat ze ‘niets tegen Israël’ heeft. Ze vergeleek haar eigen opvattingen met die van de vroegere Franse president Charles de Gaulle. Wilders herhaalde dat hij heel graag met het Front National wil samenwerken en dat de partij niet meer hetzelfde is als vroeger. Volgens Wilders heeft zelfs Marine Le Pen afstand genomen van sommige uitspraken van haar vader, Jean-Marie Le Pen. Le Pen senior zit momenteel voor Front National in het Europees Parlement en is ook bij de aanstaande verkiezingen weer kandidaat. Hij staat bekend om zijn antisemitisme en noemde de concentratiekampen ooit ‘een detail van de geschiedenis’. ‘Dat zijn uitspraken die ik natuurlijk verwerp’, zei Wilders. ‘Maar ik heb te maken met mevrouw Le Pen.’ Wilders kijkt ook uit naar samenwerking met andere eurosceptische partijen uit andere landen, zoals het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account