Luiken

 

LUIKEN

Luiken, persiennes en staldeuren 

Frankrijk is het land van de luiken. Er bestaat niets wat het uiterlijk van een huis meer bepaalt dan vorm en kleur van de luiken. Iedere streek heeft zijn eigen type luiken, en de luiken worden ook ijverig gebruikt: ’s avonds dicht, ’s morgens open, en bij grote hitte overdag halfdicht. Er bestaat een grote variëteit van luiken, van helemaal gesloten tot de meest ingenieuze constructies met alle mogelijke beluchtings- en uitzetmogelijkheden. En als een huis lavendel-kleurige luiken heeft in een streek waar dat helemaal niet gebruikelijk is, dan kun je er zeker van zijn dat dit het huis van Nederlanders is.

Als men rondkijkt kan men meer dan tien verschillende types klapluiken (volets battants) ontdekken, zie afb. 1 t/m 5. Hoe zuidelijker hoe ‘opener’ de luiken, dat wil zeggen hoe meer beluchtingmogelijkheden.


Foto

afb. 09.4 – 1

Foto

afb. 09.4 – 2

Foto

afb. 09.4 – 3

Foto

afb. 09.4 – 4

Foto

afb. 09.4 – 5

Een ding is belangrijk: Franse luiken sluiten op de muren en niet zoals in Nederland gebruikelijk op de kozijnen. Dit is van invloed op het type hengen en de montage van de duimen (de twee onderdelen van het ‘scharnier’ waarmee de luiken opgehangen zijn, in het Frans: duimen & hengen =gonds et pentures).Ik zou bij de renovatie steeds het type luik kiezen dat in de streek gebruikelijk is. Bij de bouwmarkten en de filialen van de grote timmerfabrieken (Lapeyre etc.) zijn boerenluiken, volets à lames, volets Provençals, volets Dauphinois, volets Niçoises en vele andere te vinden. Deze zijn in standaardmaten óf op bestelling ook in de maten van een bestaande raamopening leverbaar.
Boerenluiken kan men ook eenvoudig zelf maken, en simpele buitendeuren (staldeuren) evenees, zie hoofdstuk 9.3 en 9.4.5.In deze bijdrage wordt uitgelegd hoe klapluiken aan te brengen zijn, hoe eenvoudige ‘boerenluiken’/staldeuren zelf te maken zijn, hoe uitgezakte klapluiken weer in vorm gebracht kunnen worden en er wordt op vouw- en rolluiken ingegaan. Voor de grote schuurdeuren zie hoofdstuk 9.3.Ga voor meer details naar de hoofdstukken 9.4.1 t/m 9.4.6 (aanklikken):

9.4.1.  Afhangen van klapluiken
9.4.2.  Rolluiken
9.4.3.  Persiennes
9.4.4.  Uitgezakte luiken
9.4.5.  Boerenluiken zelf maken
9.4.6.  Beslag voor luiken

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?