Leven

Leven in Frankrijk

Na de vestiging in Frankrijk of het betrekken van het vakantiehuis, kan het mooie Franse leven gaan beginnen. Op nogal wat terreinen zijn de dagelijkse zaken des levens wat anders geregeld dan in Nederland. De overheid houdt zich nog steeds uitbundig bezig met het regelen van de Franse samenleving.

Dat samenleven met de Fransen lukt aanzienlijk beter als er ook met hen kan worden gecommuniceerd. Het - gedeeltelijk - beheersen van de Franse taal is onontbeerlijk om je prettig te voelen in La Douce France.

Er zijn zaken te regelen met de bank, hoe werkt dat met die cheques, de verzekering van het huis, het vinden van een hypotheek? Het erfrecht is op een aantal punten anders geregeld dan in Nederland.

Al is het leven in de onthaaste nieuwe omgeving aanzienlijk gezonder dan in het jachtige land van weleer, ziek worden kan altijd gebeuren. Gelukkig staat het niveau van de Franse gezondheidszorg op een bijzonder hoog peil.

En dan de alledaagse zaken: de auto, de hond en de kat, de tuin. Hoe dat werkt is te lezen in dit hoofdstuk, waar ook de ervaringen zijn opgenomen van Nederlanders, die alles al een keer hebben meegemaakt met de Fransen.