Lening 0% rente vaker mogelijk  

pret_taux_zero_2013Een lening tegen 0% rente is in Frankrijk vanaf 1 oktober vaker mogelijk dan voorheen. Ook de voorwaarden zijn soepeler geworden. Deze maatregel van de Franse overheid heeft tot doel de aankoop van nieuwe en oudere woningen in Frankrijk te stimuleren.

Premier Manuel Valls verklaarde op 29 augustus al dat hij een krachtige maatregel wilde nemen om de Fransen te huisvesten en dat de toegang van inwoners van Frankrijk tot de woningmarkt een prioriteit van de regering is. Om de woningbouw en de aankoop van woningen te stimuleren, heeft hij een hele serie maatregelen aangekondigd, waaronder een versoepeling van voorwaarden om een lening tegen nul procent rente te krijgen, ofwel een prêt à taux zéro, een PTZ. Vanaf 1 oktober zullen meer huishoudens van deze lening kunnen profiteren. Over enkele maanden zullen deze leningen ook beschikbaar zijn voor de aankoop van bestaande woningen in oudere stads- en dorpscentra.

Wat is de PTZ + ?

De prêt à taux zéro, of PTZ +, is een hypotheek waarvan de rente voor de lener nul is. In feite wordt die betaald door de Staat, zonder bijkomende kosten voor de lener. De lener hoeft alleen het geleende bedrag af te lossen… Daarbij komt nog een bedrag voor een verzekering. Deze lening wordt alleen verstrekt in aanvulling op een andere hypotheek. Het is niet mogelijk de hele aankoop ermee te financieren.

Niet iedereen kan van zo’n PTZ profiteren. Hij wordt nu alleen verstrekt tegen bepaalde inkomensvoorwaarden aan particulieren die een nieuw huis kopen of laten bouwen. Ook kan er een gebouw mee worden gekocht dat oorspronkelijk niet voor bewoning geschikt was. Vanaf 1 januari 2015 zal de lening ook beschikbaar zijn voor enkele zones in Frankrijk om de heropleving van plattelandsdorpen en -stadjes te bevorderen. Het onroerend goed dat op deze manier wordt gekocht moet wel energiezuinig worden gemaakt.

In alle gevallen gaat het om de toekomstige hoofdwoning van de koper, en dus niet om een investering van een pand dat men wil verhuren.  Ook mag het niet gaan om een tweede huis, tenzij het huis bedoeld is om er na pensionering in te gaan wonen. Dan mag het weer wel, op voorwaarde dat dat binnen 6 jaar het geval zal zijn. Een andere voorwaarde is dat het huis aan energienormen voldoet (normen BBC of RT2012). De lener moet dit aantonen op het moment dat hij de lening aanvraagt. Verder is de lening met 0% rente alleen beschikbaar voor mensen die gedurende de twee jaar voor het aanvragen van de lening geen eigenaar van hun woning waren.

Zones

Afhankelijk van de zone waarin men woont kan het bedrag van de lening van 0% variëren van 18 000 à 89 700 euros. Op de website van de Franse overheid kunt u de precieze voorwaarden bekijken en via een simulatie berekenen of u in aanmerking komt voor een dergelijke lening en voor welk bedrag en tegen welke afbetalingsvoorwaarden.

Een ander voordeel van de PTZ+, is dat deze niet altijd wordt terugbetaald op dezelfde manier als bij een gewone hypothecaire lening het geval is. Afhankelijk van het inkomen kan men profiteren van een uitgestelde betaling van de PTZ+. Eerst wordt de ‘gewone’ lening afgelost (5 tot 14 jaar afhankelijk van het geval) en daarna alleen de prêt à taux zéro. Het is een nogal ingewikkelde rekensom, want er zijn 5 verschillende inkomensgroepen waarop verschillende aflossingsvoorwaarden van toepassing zijn. Uiteindelijk is het resultaat dat er meer geleend kan worden voor een huis, tegen lagere kosten, hetgeen automatisch een stijging van de koopkracht van de bedoelde groepen tot gevolg heeft.

De PTZ+ moet niet verward worden met de éco prêt à taux zéro of ‘éco-PTZ’. Deze laatste lening is niet van toepassing op de aankoop van een woning, maar op het financieren van maatregelen om een woning die is voltooid voor 1 januari 1990 energiezuiniger te maken. Het plafond van deze lening is 30 000 euro en het bedrag moet zonder uitstel terugbetaald zijn tussen 3 en 15 jaar.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account