Kans niet uitgesloten dat Hollande afscheid moet nemen van zijn eerste minister

Ayrault Hollande

Franse politieke en economie-commentatoren houden rekening met de mogelijkheid dat de Franse president François Hollande op korte termijn een herschikking zal uitvoeren in zijn regeringsploeg. Met de huidige ploeg onder leiding van Jean-Marc Ayrault zou het niet lukken om Frankrijk uit de economische crisis te trekken. De vooruitzichten voor 2013 zijn tamelijk desastreus. De namen die daarbij worden genoemd zijn Jean-Claude Trichet (oud-president van de Europese Centrale Bank), Pascal Lamy (directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie) en zeker ook Louis Gallois (oud-directeur van EADS (o.a. Airbus) en samensteller van het rapport over de verhoging van het concurrentievermogen van het Franse bedrijfsleven).

Hoewel Hollande, Ayrault en de betrokken ministers bij hoog en bij laag volhouden dat het zal lukken om in 2013 aan de Europese begrotingsdiscipline te voldoen, het magische 3% tekort, mokken hoge ambtenaren dat zulks volstrekt onmogelijk is, gezien o.a. het uitblijven van voldoende economische groei. De beleidsmakers van Bercy, het Franse ministerie van Financiën, reizen naar Burssel om discreet een spreiding zien te verkrijgen van de aangegane verplichtingen. Er moet een ander scenario komen, teneinde rampspoed te voorkomen. Het lijkt er nu op dat Frankrijk nog eens één of twee jaar respijt krijgt om aan de verplichtingen van de 3% te voldoen. Duitsland stribbelt niet tegen, want als Frankrijk valt, valt ook Duitsland.

De laatste maanden stijgt de werkloosheid harder dan was verondersteld, het wordt een obsessie voor de Franse president. Hij is er zich van bewust dat een regering niet kan overleven bij een werkloosheidsgolf van de huidige omvang en bij de confrontaties in de eerste maanden van 2013 met de zich al warm lopende vakbonden, extreem-linkse partijen en milieuactivisten, allen zeer teleurgesteld over het uitblijven van resultaten. Daarnaast oefenen de werkgevers druk uit op de regering om hervormingen af te dwingen, met name de versoepeling van de arbeidsmarkt, lees ontslagrecht. Een politiek antwoord zou het enige antwoord zijn van Hollande: het marginaliseren van de invloeden van extreem links, het uitstoten van de Groenen uit de regering en het naar zich toe halen van de centristen, in ieder geval uit de sfeer van de rechtse oppositiepartij UMP.

Daarnaast zou het een oplossing zijn om enkele ministers te vervangen onder wie de minister-president, gezien ook de uitglijders die Ayrault al heeft weten te maken. Uit eigen kring zou Michel Sapin, minister van Werkgelegenheid, de meest waarschijnlijke opvolger kunnen zijn. Maar ook zou het Italiaanse voorbeeld kunnen worden gevolgd om een niet-partijman, maar een deskundige in te zetten. Zo’n Franse Mario Monti zou Trichet kunnen zijn, Europees, krachtig en onpartijdig. Of WHO-baas Lamy, die Hollande heeft begeleid in diens verkiezingscampagne en door sommigen als iets te vrij of te veel als technocraat wordt bestempeld. En dan is er nog Louis Gallois, industrieel en geloofwaardig bij de verschillende politieke stromingen en werkgevers.

Het wordt een moeilijk jaar, een zeer moeilijk jaar, heeft Hollande de laatste weken al enkele malen verzucht.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account