Jachtseizoen Frankrijk weer van start

lapin-ouvertureIeder jaar in augustus en september gaat het jachtseizoen in Frankrijk weer van start. Nog steeds kent de jacht een groot aantal deelnemers: 1.250.000 Franse jagers, tegen 7 000 000 in Europa. De groep groeit nog steeds: de afgelopen 5 jaar hebben zich jaarlijks 20.000 nieuwe jagers aangemeld. Ook het aantal tegenstanders groeit gestaag.

Al vanaf de eerste mensheid hebben mensen natuurlijk gejaagd; in eerste instantie om aan eten te komen en later, toen er veehouderijen waren ontstaan, puur voor het plezier. Nog steeds zijn er lieden die de behoefte voelen om zich op deze manier verbonden te voelen met de natuur, met al haar emoties, ontberingen en ongetemdheid en weer iets van het roofdier in zich te voelen – maar nu op een iets bewustere en gereguleerdere manier (dus na het halen van het jachtdiploma) dan in de tijd van onze voorouders.

Voorstanders van de jacht bedienen zich van allerlei argumenten om hun hobby te promoten c.q. te rechtvaardigen; zo zou de jacht goed zijn voor de regulering van de wildstand. Een ander argument voor de jacht is dat het een natuurlijke behoefte zou zijn.

De jacht in Frankrijk kent ook (felle) tegenstanders. Argumenten van de tegenstanders hebben vooral te maken met de onveiligheid die er met deze tak van sport gepaard gaat: alleen al in het seizoen 2013-2014 vielen er 43 doden bij ongelukken of situaties die met de jacht gepaard gingen: hetzij door kogels, hetzij door vallen met dodelijke afloop, maar ook door aanvallen door wilde zwijnen of zelfs infecties. Ook hartinfarcten tijdens de jacht zijn gemeld.

Ook vinden tegenstanders van de jacht dat er van regulering van de wildstand geen sprake is: jagen op wild dat in gevangenschap is gefokt en daarna wordt losgelaten in het bos kan volgens hen nauwelijks een bijdrage aan het natuurlijke evenwicht van de wildstand worden genoemd. Verder wordt het argument dat jagen ‘natuurlijk’ zou zijn door tegenstanders gemakkelijk afgeschoten: rondrijden in fourwheeldrive-auto’s en om je heen schieten met geavanceerde wapens staat volgens hen mijlenver van de natuur af.

Tegenstanders van de jacht zijn ook van mening dat de verdeling van vrije dagen die in de natuur kunnen worden doorgebracht, niet eerlijk verdeeld zijn tussen jagers en niet-jagers: in de weekenden en op woensdag in het seizoen mag er worden gejaagd op meer dan 100 soorten wild. Jagers vinden dat tegenstanders over deze tijdverdeling niet mogen zeuren – het gaat maar om 5 maanden per jaar en de overige 7 maanden zijn dan voor de niet-jagers.

Of u nu voor of tegen de jacht bent, u zult er in Frankrijk rekening mee moeten houden dat er in het seizoen op woensdagen en in de weekends gejaagd wordt. Als u op die dagen met uw hondje of met uw kleinkinderen in het bos wilt wandelen, kan het zijn dat u een bord tegenkomt: ‘chasse en cours’ – zaak om dan ver uit de buurt te blijven, want er is kans op schieten.

Op de website van de ONCFS, de Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage, vindt u de openingsdata van het jachtseizoen per departement.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account