Investeringsklimaat moet beter

sdf1François Hollande onthult vandaag een pakket aan maatregelen die het investeringsklimaat in Frankrijk gunstiger moeten maken. Afgelopen dinsdag hebben grote buitenlandse ondernemers al een serie voorstellen gedaan om de Franse economie aantrekkelijker te maken. Eerder al publiceerde een groep van 50 buitenlandse ondernemingen met Franse vestigingen een manifest waarin ze melding maakten van de problemen bij investeringen in Frankrijk. De 20.000 ondertekenaars van het manifest pleiten vooral voor verlichting van de sociale en milieuverplichtingen en voor een grotere fiscale stabiliteit.

Als antwoord op het manifest doet Hollande vandaag het Conseil stratégique de l’attractivité herleven, een overlegstructuur  die reeds in 2003 onder Jacques Chirac werd opgericht, maar die sinds het begin van de crisis niet meer bijeen geweest is.

Niet minder dan 34 ‘chief executive officers’ (CEO) van de grootste wereldspelers (General Electric, Intel, Kingfisher, Nestlé, Rakuten, Samsung, SAP, Siemens) komen vandaag bijeen in het Élysée, samen met 11 ministers en de voorzitter van de Association des Régions de France, Alain Rousset.

Doel van de bijeenkomst is een discussie over de attractiviteit van Frankrijk en ideeën en voorstellen verzamelen voor de verbetering daarvan. Geen enkel onderwerp is taboe. Het eerste en langste deel van de vergadering, voorgezeten door premier Jean-Marc Ayrault, zal worden gewijd aan een discussie over de structurele sterke en zwakke punten van Frankrijk, over het belastingssysteem en het sociale stelsel – onderwerpen die door buitenlandse investeerders vaak worden genoemd als belemmeringen voor de concurrentiepositie en de aantrekkelijkheid van Frankrijk.

De vergadering zal ook gelegenheid bieden om de resultaten van de eerste reeds gerealiseerde hervormingen te presenteren. De aard van de bijeenkomst zal anders zijn dan voorheen, zo kondigt het Elysée aan. Ging het vroeger om een toneelstukje, vandaag zullen alle mogelijke onderwerpen op tafel komen. Ook zal er een vervolg komen. Het idee is om een dynamisch proces op gang te brengen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account