Homohuwelijk: overheid vermaant katholieke scholen

Dit onderwerp bevat 8 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #192014
     Wim Bavelaar
    Moderator

    De Franse president Hollande heeft steun betuigd aan zijn minister van Onderwijs die de katholieke scholen in het land heeft terechtgewezen bij hun plan om te debatteren over het komende wetsvoorstel rond de introductie van het homohuwelijk. De scheiding van kerk en staat is een principe van de republiek en een ieder moet daarop toezien, zei de president in een reactie op de missive die minister Vincent Peillon heeft doen uitgaan naar de particuliere (katholieke) scholen.

    Bericht op de homepage

    Wim

    #192017
     Anoniem
    Inactief

    Goed nieuws, weg met die sprookjes-toestanden, dat doe je maar privé.

    #192022
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Toen twee jaar geleden een potentieel presidentskandidaat werd aangeklaagd als violeur en eindelijk zijn jarenlang bekend, maar in de pers verzwegen -betaald- liefdesleven in de openbaarheid werd gebracht, sprak een deel van de Fransen er schande van en een groot deel haalde de schouders op. Natuurlijk een paar weken veel pers aandacht, zo nu en dan weer opborrelend als er een uitspraak in een rechtspraak was.
    Hoe anders gaat het inmiddels maanden als het gaat over het gelijktrekken van rechten van stellen die willen trouwen, ongeacht hun sexuele voorkeur. Alle kranten en tijdschriften vullen er dagelijks hun kolommen mee. Zelfs de homepage van deze site opent er vandaag mee :-).
    De uitspraken van sommige député(e)s, het verzet van burgemeesters en andere elu’s zijn hemeltergend. De commentaren lezend van lezersreacties geven de indruk dat ineens erg veel mensen zich druk lijken te maken met het « verval » van de maatschappij, het bijna vergaan van de wereld. De kerk, die ook of juist in Frankrijk weinig populair is als het gaat om regelmatig kerkbezoek en ook het geloof lijken ineens inspiratie te zijn geworden voor het maatschappijbeeld. Waarvan ik -soms- de naieve indruk had dat kerk en samenleving hier beter waren gescheiden dan in ons polderland.
    Ik wordt inmiddels bijna misselijk van de haat die gezaaid lijkt te zijn door het zo ondoordacht en slecht gecommuniceerd voorleggen van de wetsvoorstellen, die « slechts » uit zijn op het gelijk trekken van de rechten van de verschillende soorten partners. En daarbij ook de rechten van de kinderen die leven met hun papas of mamas zeker te stellen. De brieven als van Peillon doen, hoe goed bedoeld ook, olie op het vuur gooien.
    Ik ben misschien wat overgevoelig voor de dingen die ik gelezen heb, de hel en verdoemenis die over homo’s (m/v) worden uitgesproken. Ik consumeer de commentaren met mate, maar de komende week zal de stroom berichten zeker verder aanzwellen vanwege de demonstratie van komende zondag.
    Ikzelf heb jarenlang moeten vechten met de franse overheid om mijn in NL rechtsgeldig gesloten huwelijk met mijn man erkend te krijgen. Eerst aarzelend akkoord voor het gezamelijk aangifte doen en daarna voor de gehele fiscale situatie. Inclusief de successierechten, die nogal verschillen in geval van PACS, huwelijk of niet-erkende situatie.
    Mijn partner is inmiddels overleden en ik heb de eerste schermutselingen gehad met de franse overheid. De behandeling van de successie-aangifte ligt stil, ondanks laten uitvoeren door de notaris, die onze bijzondere situatie voldoende heeft belicht. Het overschrijven van kentekens op mijn naam stuitte op een barrière: « alleen in geval van een echt huwelijk vrijwel gratis, in geval van homo-huwelijk gelden de kosten als bij PACS ». Dat zijn in mijn geval erg veel euros !
    Een email en telefoontje naar de Prefect waren nodig om de ambtenarij hun werk te laten doen zoals het hoort; heb zelfs de excuses gekregen voor de onbeschofte behandeling aan het loket…
    Ben ik de enige hier die zich zorgen maat over zoveel latente homohaat of is het alleen maar afzetten tegen een regering, die op dit moment weinig goeds kan doen bij het overgrote deel van de bevolking ?

    #192018
     Wim Bavelaar
    Moderator

    Latente homohaat? Een – kleine – meerderheid van de Franse bevolking is voorstander van het homohuwelijk. De weerstand tegen het verlenen van adoptierecht aan homokoppels neemt iets toe, nu tot de Fransen doordringt dat zulk een recht een rechtstreeks gevolg is van het toekennen van gelijke rechten aan getrouwde homostellen. Dat ‘mariage pour tous’ zal er zeker komen, ondanks de groeiende protesten van katholieke voorgangers en homofobe protesterenden. Nu de datum nadert waarop de regering van Hollande met concrete wetsvoorstellen zal komen, is het begrijpelijk dat het conservatie volksdeel en zijn rokkendragende zieleherders wat luider beginnen te morren. Uit de reacties in mijn Franse plattelandsomgeving – niet echt progressief – valt echter op te maken dat van een algemeen latente homohaat geen sprake is.

    Wim

    #192021
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De laatste peilingen geven aan dat ruim 66 procent van de Fransen geen problemen heeft met het huwelijk, dat is m.i. veel meer dan een kleine meerderheid. Juist de afgelopen jaren is die ” acceptatie” enorm toegenomen. En wordt nu op de proef gesteld door er van alles bij te halen.
    Ik onderschrijf je melding over de acceptatie in mijn deel van het platteland. De 8 stellen in ons dorp van 300 zielen lijken nooit onderwerp van een negatief gesprek. Maar dat gold ook voor allerlei vormen van misbruik, die hier tot ca dertig jaar geleden schering en inslag waren. Horen, zien en zwijgen, helaas.
    Enfin, we zien wel wat er op ons afkomt de komende dagen.

    #192020
     Anoniem
    Inactief

    Het is absoluut geen homohaat wat de franse ertoe brengt de barricade op te gaan, het is het onbegrip over het adoptierecht.
    De grootste groep fransen zijn voor de homo’s, alleen onder hen zijn nog velen die menen dat kinderen niet kunnen.
    Het groepje katholieken kun je wel vergeten, die verliezen sowieso.
    19 januari weer op de barricade overal in het land, venez nombreux 13054636hz.jpg

    #192016
     Anoniem
    Inactief

    Als ik op het plaatje klik krijg ik twee keer en verder kom ik niet.
    Ik kan geen foto plaatsen.

    Gevonden.
    Merci Cristian.

    #192019
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Inderdaad denk ik ook dat het om het adoptierecht gaat, in ons kleine hameau hebben we buren waarvan de zoon homo is. Een paar jaar geleden werden wij uitgenodigd voor een etentje waar ze via een omweg lieten weten dat hun zoon homo bleek te zijn, dit was voor ons niet echt een verrassing en onder de indruk waren we sowieso niet, blij voor hen waren we ook met hun leuke schoonzoon. hun (schoon-)vader die een goede vriend van ons is was er helemaal van ondersteboven en wilde later ook niet op het pacs-feest komen, uiteindelijk is hij wel gegaan wat de feestvreugde alleen maar groter maakte.
    Nu gaat het dus over het homo-huwelijk en wat blijkt, de vader van onze buurjongen is er tegen en waarom? Omdat hij tegen het adopteren van kinderen door homo’s is, we hebben er al zoveel discussies over gehad maar hij blijft star volhouden.
    Het is wel opvallend dat de Franse vrouwen, i.i.g. bij ons in de omgeving, er niet op tegen zijn maar ook niet aan hun man uitgelegd krijgen dat we tenslotte allemaal mensen zijn met dezelfde rechten.

    Carolien

    #192015
     Anoniem
    Inactief

    Vrouwen hebben zoiezo meer met ons dan mannen.
    Mannen leven in een machowereld, vrouwen niet.
    Macho’s hebben niets met ons, kijk maar naar de voetbalwereld.
    De Franse cultuur stroomt niet over van sociaal met elkaar omgaan, ze houden alles liever binnenshuis.
    Daarom weten ze ook zo weinig over ons, en begrijpen ze ons helemaal niet.
    Het merendeel van de protesterende anti’s schreeuwen de andere na, de werkelijke reden kennen ze niet.
    In een dorpje iets verderop wonen twee mannen samen die al zeventien jaar een zoontje hebben, niemand die iets zegt.
    Toch zin er in hun straat mensen die tegen zijn, en als we naar het koppel wijzen zeggen ze “tja, maar die zijn al zo lang samen!”
    Rare mensen die fransen.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?