Hollande op de helft van mandaatsperiode

hollDeze week is president Hollande aangekomen op de helft van zijn mandaatsperiode. Aanstaande donderdag zal hij op de televisie aankondiging doen van nieuwe maatregelen in een poging het succes van zijn bewindsperiode, die gekenmerkt wordt door een gebrek aan resultaten, nog enigszins te redden.

De uitzending aanstaande donderdag, op de Franse zenders TF1 en RTL, zal anderhalf uur duren en in twee delen worden uitgezonden. Het eerste deel zal bestaan uit een interview door twee bekende journalisten van de Franse tv, Gilles Bouleau en Yves Calvi. Daarna zal er een persoonlijk diepte-interview worden gehouden door de journalist Thierry Demaizière. Doel van dit laatstgenoemde interview is het beschadigde persoonlijke imago van de president, o.a. door het verschijnen van het boek van Valérie Trierweiler, te herstellen. De Franse president wil vooral overkomen als een toegankelijke en sympathieke president, kenmerken die tijdens de verkiezingscampagne zijn sterke punten vormden. In het tweede deel zal de president direct in dialoog gaan met de Fransen.

Het feit dat de president op deze manier in de media verschijnt is op zichzelf een bijzondere gebeurtenis. Ten eerste omdat het 18 maanden geleden is dat hij dat voor het laatst deed. Ten tweede omdat hij donderdag al zijn troeven op tafel zal leggen, terwijl 8 van de tien Fransen erop tegen is dat hij zich in 2017 weer verkiesbaar stelt. De president zal de door zijn regering voorgenomen hervormingen en zijn economische politiek verdedigen – zaken die overigens tot dusver nog zonder resultaat zijn gebleven. Hij zal ook de tweede helft van zijn 5-jarige regeringsperiode schetsen. Een lastige opgave, zo geven woordvoerders van de president toe.

Rondom de president zijn twee stromingen zichtbaar. Aan de ene kant zijn er bewindslieden als Manuel Valls, Emmanuel Macron en Jean-Pierre Jouyet, die vinden dat de president moet laten zien dat er in Frankrijk nog meer hervormingen mogelijk zijn.  Anderen vinden dat de president niet nog meer aankondigingen moet doen die de Fransen onrustig zouden kunnen maken, zeker zolang de aangekondigde hervormingen nog niet zijn doorgevoerd, zoals het pacte de responsabilité, de territoriale hervorming, de hervorming van de gezondheidszorg, wet op de euthanasie, etc.

De toespraak van Hollande zal gekenmerkt worden door het motto: je kunt nooit genoeg doen om het leven van de Fransen te verbeteren. Vooral de werkloosheid en jongeren zullen het onderwerp van zijn discours zijn. Het jaar 2015 zal een jaar zijn dat gewijd is aan het dagelijkse leven van de Fransen. De toon van de uitzending zal er dus vooral een zijn van het doorzetten van aangekondigde hervormingen. Voor nieuwe zaken, zoals een referendum over bijvoorbeeld euthanasie is het nog te vroeg, zo voert een zegsman aan. Fransen stemmen namelijk over het algemeen niet over de vraag die voorligt, maar over degene die de vraag stelt. En met een zo tanende populariteit van de huidige president zal het resultaat niet het gewenste zijn.

Het staatshoofd gaat de tweede helft van zijn periode in met een sterk vernieuwd team. De adjunct-secretaris-generaal Nicolas Revel verlaat het Elysée en komt aan de leiding van de Assurance-maladie. Hij zal worden vervangen door Boris Vallaud, de ex-directeur van het kabinet van ex-minister Arnaud Montebourg. Alleen Sylvie Hubac, directrice van het kabinet zal aanblijven. De andere adviseurs van de president worden al de zeven samoerais genoemd.

Werden de eerste tweeënhalf jaar van zijn quinquennat vooral gekenmerkt door een defensieve politiek, die zich geconfronteerd zag met grote problemen als de economische crisis en de Europese eisen, waarop Hollande volgens insiders onvoldoende was voorbereid, de tweede helft van het mandaat moet een meer offensieve politiek gaan uitstralen. Hollande mag zich daarbij gesteund weten door een groep trouwe bondgenoten, die zichzelf beschouwen als de ‘soldaten van de president’: gedeputeerden, adviseurs en ministers, die elkaar regelmatig ontmoeten. Er wordt zelfs al gesproken over een kandidatuur voor de volgende presidentsverkiezingen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account