Hollande een jaar aan het bewind: roep om nationale regering

Hollande een jaar

Bij het verstrijken van het eerste jaar van de ambtsperiode van de Franse president François Hollande – ‘een jaar van ongekende zwaarte’ – is het land in deze tijd van economische crisis niet veel dichter bij een oplossing gekomen. Integendeel, de ontevredenheid van de bevolking is ongekend groot, de werkloosheid heeft een historische hoogte bereikt en de vooruitzichten voor gezondmaking van de overheidstekorten en de nationale schuld zijn somber. Het is dan ook niet verantwoordelijk dat vier van de vijf Fransen in een opiniepeiling zeggen voorstander te zijn van een unie van nationaal optreden.

Weinig geloof wordt kennelijk meer gehecht aan de ferme taal van het staatshoofd bij zijn eerste ambtsverjaardag over de tot nu toe  verrichte prestaties in deze wel zeer uitzonderlijke tijden voor de economie: langdurige crisis, recessie in Europa, historisch hoge werkloosheid. Een een hoogst onverkwikkelijk schandaal rond de minister van Begroting Jérôme Cahuzac, bestrijder van fiscale ontduiking die zelf verzwegen bankrekeningen in het buitenland bezat. Uitzonderlijk acht Hollande ook de militaire missie in Mali en het opkomende populisme. Hij acht het als zijn taak om verder te kijken dan de onrustigheden van dit moment. ‘Dat noemen wij volharding, doorzettingsvermogen’, aldus Hollande in de interviews van deze dagen bij het opmaken van de balans na een jaar regeren. Hij bestreed daarbij fel het verwijt dat hem wordt gemaakt door de oppositie en een deel van de Franse media, als zou de president aarzelingen en besluiteloosheid ten toon spreiden. ‘Men kan kritiek hebben op mijn besluiten en menen dat ik op de verkeerde weg ben, maar ik ben er zeker van dat ik dit jaar belangrijke keuzen heb gemaakt voor Frankrijk.’ Hij noemt daarbij de steun aan het bedrijfsleven om de concurrentiekracht te verbeteren, de hervorming van de arbeidsmarkt waarbij nu minder star kan worden opgetreden bij reorganisaties en de lijn van een serieuze begrotingsdiscipline.

Maar het aantal burgers dat zegt ‘tamelijk tevreden’ te zijn over verrichtingen van de president in bijna het eerste jaar van zijn quinquennat is gezakt tot 24%, zegt de laatste sondage. Daaruit kwam ook naar voren dat 89% van de ondervraagden Generaal de Gaulle een goede president vindt; de score voor Hollande is hier 29%. Het cijfer voor voorganger Nicolas Sarkozy is 48% en hoe verder de staatshoofden in de geschiedenis terug liggen, hoe hoger de waarderingen. Chirac wordt door 58% als een goede president gezien, Mitterrand door 55%, Valéry Giscard d’Estaing door57% en Georges Pompidou door 83%.

Ruim de helft van de Fransen meent dat Hollande niet moet overgaan tot ontbinding van het parlement, maar 61% is voorstander van wijzigingen in de ministersploeg en dan in het bijzonder van een vervanging van de als zwak ervaren premier Jean-Marc Ayrault. Van een herschikking verwacht 68% overigens weinig heil. Bijna vier van de vijf Fransen (78%) wil daarom zelfs een nationale regering, bestaande uit de linker en rechter partijen, aangevuld met grote persoonlijkheden uit de burgerlijke samenleving. Een dergelijke bestuursvorm moet goed zijn om het grote probleem van de werkloosheid en het begrotingstekort terug te dringen. Uit het onderzoek hierover blijkt dat de middenman François Bayrou van MoDem bovenaan de voorgstelde lijst van zes personen bestaat die in een dergelijke regering zouden moeten worden opgenomen. Hij behaalde 47% bij de opiniepeiling en werd gevolgd door Martine Aubry (oud-partijvoorzitter van de Parti socialiste met 37%), Louis Gallois (man uit het bedrijfsleven, 34%), Bertrand Delanoë (burgemeester van Parijs, 33%), Claude Bartolone (huidig parlementsvoorzitter, 29%) en Ségolène Royal (oud-presidentskandidate, 27%). Opmerkelijk is de opvatting van 47% van de ondervraagden die verklaren voor een nationale regering te zijn, dat het Front national van Marine le Pen deel zou moeten uitmaken van zo’n nationale regering. Het extreemlinkse Front de Gauche scoort hierbij 42%. De presidente van het Front liet weten niet in zo’n regering te gaan zitten als daar ook de UMP en de PS aan deelnemen. ‘De oplossingen die ik voorstel zijn zo radicaal verschillend van die van de UMP en de PS.’

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account