Hoe beoordeel je een restaurant in Frankrijk?

restaurant7De internetkrant Rue89 heeft samen met experts in de gastronomie een beoordelingslijstje van 5 punten opgesteld om, na enige oefening, in 30 seconden de kwaliteit van een restaurant te kunnen beoordelen.

1 Werp een blik op het aanzien van het restaurant aan de buitenkant. Hoe kan de keuken van hoge kwaliteit zijn als aan de volgende punten geen aandacht is besteed: gevel en zonneschermen moeten schoon zijn, het buitenmeubilair moet niet van plastic of imitatie rotan zijn en parasols met reclame of zonneschermen met teksten als ‘sandwichs, crêpes, paninis’ duiden op het advies van wegwezen.

2 Werp een blik door het venster naar binnen. Het restaurant moet redelijk gevuld zijn met klanten. Als er gewacht moet worden is dat een goed teken, althans als het restaurant niet in een toeristisch gebied ligt. Een goed teken is altijd als in buitenlandse restaurants ook buitenlands personeel werkzaam is. Bezoek je een Vietnamees restaurant, van verwacht je ook Vietnamees personeel. Positieve punten nog: onder de bezoekers bevinden zich ook ouderen uit de buurt, de afwezigheid van toeristen is een goed teken, het zichtbaar zijn van de keuken is een pluspunt. Als je tijdens het naar binnen gluren door een jongeman uit de zaak wordt aangeklampt: wegwezen.

3 Werp een blik op de menukaart. Restaurants die nog echt zelf ter plaatse het voedsel met onbewerkte en verse producten bereiden – ook in Frankrijk steeds meer uitzondering – zullen dat uitdrukkelijk op de kaart vermelden. Als dat niet geval is, zou je kunnen vragen of de aardappelen voor de frites in de keuken zijn geschild. Vertrek uit de zaak als de menukaarten geplastificeerd of vergeeld zijn of waarvan de prijzen via plakkertjes zijn veranderd. De kaarten moeten recent zijn of de dagschotels vermelden. Dagmenu’s, neergeschreven op een leitje, beloven veel goeds. Vermijd restaurants die op de ramen of de menu’s foto’s van de gerechten afbeelden. Kaarten met de menu’s in zes talen vermeld met bovendien de landenvlaggetjes erbij als illustratie zijn een slecht voorteken. Bij kleine restaurants moet de kaart niet te veel gerechten vermelden, een signaal dat met verse producten wordt gewerkt. Bemoedigend zijn menu’s met drie voorstellen voor de entrees, drie voor het hoofdgerecht en drie voor het nagerecht, alsook één dagmenu. Een kaart met de standaargerechten of gerechten die in de mode zijn, is geen goed voorteken. Als bij desserts de verkrijgbaarheid wordt gemeld van fondant, tiramisu (à la framboise, dat is heel erg), crème brûlée en een uitgebreide koffie, weet dan dat het vrijwel altijd gaat om
fabrieksproducten.

4 Werp een blik in de restaurantzaal. Bloemetjes van plastic op tafel? Zoek een veilig heenkomen. De muziek mag niet te hard zijn. De toiletten moeten onberispelijk zijn. Eén van de onderzoeksters meldt bij het bezoek van een resto direct naar de toiletten te gaan om een oordeel te krijgen. De aanwezigheid in het restaurant van een gekoelde kast met daarin zichtbaar de wachtende toetjes: slecht voorteken. Als bij het binnenkomen na twee of drie minuten geen aandacht aan de bezoekers is besteed – al was het slechts om wat geduld te vragen – dan loop je het risico dat ook in de keuken de attentie niet geweldig zal zijn. Een goed teken kan zijn als de bediening er geen problemen mee heeft als je een onderdeel van het menu wilt vervangen. En uiteraard moet het personeel kennis van zaken hebben. Men moet de gerechten weten te omschrijven en ook de versheid – vooral bij vis – kunnen aangeven.

5 Werp een blik op de andere tafels en de borden van de klanten. Er valt veel informatie te trekken uit wat de andere bezoekers op hun bord hebben liggen. Je zou hun direct na aankomst kunnen vragen of het hier goed is (C’est bon ici?) Aan de gezichten valt dan het meest noodzakelijke al af te lezen. Het brood op tafel moet er aantrekkelijk uitzien, de sla moet er niet als ijsbergsla of mesclun uit de plastic zak van de supermarkt uitzien en aan de kaas valt te zien of deze uit de fabriek komt of op de markt is gekocht. Voor één onderzoeker is ook de aanwezigheid van een pepermolen op tafel een bemoedigend teken. De dranken. Als het bier wordt geserveerd in vazen van halve liters, dient er te worden gewantrouwd. Zulke kwantiteiten worden vooral in toeristenrestaurant uitgeserveerd. Ten slotte een signaal: als eerdere bezoekers bij beëindiging van het diner het bestek kruiseling op het bord hebben gelegd, betekent dit de tevredenheid niet bijster groot was.

Fransen eten steeds meer hamburgers

Frankrijk is het tweede Europese land waar de meeste hamburgers worden verorberd. De Fransen komen na de Britten, maar vóór de Duitsers, Spanjaarden en Italianen. De Franse consumptie van burgers komt neer op gemiddeld één per maand per inwoner. Het eten in fast food-restaurants neemt jaarlijks met 0,9% toe in Frankrijk, maar het consumeren van hamburgers groeit jaarlijks met 3%. De Fransen eten dit voedsel meestal in de MacDo’s en soortgelijke uitspanningen, maar steeds meer ook in de traditionele restaurants. Vijf procent van de hamburgers wordt aldaar opgegeten.
(25.07.12)

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account