Goed toeven in Frankrijk

esperance vieIs het mogelijk om het welzijn van de bewoners van verschillende regio’s en zelfs van verschillende landen met elkaar te vergelijken ? De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) lanceert een nieuwe benadering van deze vraag. In plaats van simpelweg af te gaan op het bruto nationaal product of de Human Development Index (HDI), een methode van de Verenigde Naties om armoede te meten, combineert ze nu gegevens die verband houden met de hoogte van het inkomen, werkgelegenheid, gezondheid, onderwijsniveau, veiligheid, mate van politieke participatie en toegang tot breedband- Internet om zodoende tot een evaluatie te komen van regio’s waar het goed of minder goed toeven is. De indicator wordt de ‘better life index’, of op zijn Frans ‘indicateur vivre mieux’ genoemd. Aankomende oktober worden daar nog de laatste meetresultaten van de luchtkwaliteit aan toegevoegd.

Het resultaat van de studie wordt in eerste instantie op een internetsite gepubliceerd, die eind juni is gelanceerd, waar de organisatie de variabelen tussen de regio’s van de verschillende landen van de OESO vergelijkt. Uit deze gegevens hebben de onderzoekers bij de krant Le Monde, ‘Les Decodeurs’ gegevens gehaald waarmee ze de kwaliteit van leven in de verschillende regio’s van Frankrijk met elkaar vergelijken (met uitzondering van de overzeese gebieden): de levensverwachting, de inkomsten, het werkloosheidscijfer, het opleidingsniveau en toegang tot breedband-internet. Uit het onderzoek komen gegevens naar voren die gedeeltelijk bevestigen wat al eerder onderzocht was: bijvoorbeeld de inkomensspreiding in Frankrijk: bewoners van de regio Ile-de-France zijn het meest begunstigd qua inkomen. In de meeste regio’s van Frankrijk leven mensen gemiddeld van maar 15.000 euro per jaar, tegen gemiddeld meer dan 22.000 in het Ile-de-France. In Bretagne, de Midi-Pyrénées en de Elzas halen inwoners het vaakst hun eindexamen (le Bac), terwijl in het oosten de meeste armoede en werkloosheid en in de Limousin de minste werkloosheid heerst. Ook op het gebied van toegang tot het Internet zijn er aanzienlijke verschillen tussen de regio’s. Maar 70% van de inwoners van Nord-Pas-de-Calais heeft een internetaansluiting. Vergelijken we deze cijfers echter met de rest van de leden van de OESO, dan behoort Frankrijk toch tot een van de best georganiseerde landen op dit gebied.

Nog een weetje: van alle Franse regio’s is de levensverwachting in de Picardie en in Nord-Pas-de-Calais het laagst: bijna 80 jaar. Drie van de Franse regio’s (Ile-de-France, Rhône-Alpes en Midi-Pyrénées) behoren tot de 20 van de 367 regio’s van de OESO waar men het langste leeft. Goed toeven dus – doe er uw voordeel mee.

Bron: Le Monde

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account