Front national toch nog verslagen

regionalesHet Front National is toch nog verslagen bij de regionale verkiezingen waarvan in Frankrijk gisteren 13 december de tweede ronde gehouden werd. Deze laatste verkiezingen voor de presidentiele verkiezingen in 2017 worden gekenmerkt door een vrij hoge opkomst. Volgens de minister van Binnenlandse zaken is de opkomst minimaal 58%. Dit is 10 procent meer dan bij de eerste ronde.

De opkomst bij deze tweede ronde van de de regionale verkiezingen in Frankrijk, die de hoogste is sinds 2002, is bepalend geweest voor de machtsverhoudingen tussen de partijen op nationaal niveau. Volgens de resultaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het Front National (28,14%), dat op de avond na de eerste ronde de grootste partij van Frankrijk leek te worden, toch ingehaald door de PS en zijn bondgenoten (28,81%) en het bondgenootschap tussen rechts en midden (40,53%).

In mininmaal 7 regio’s (Paca, Nord, Grand Est, Rhône-Alpes, Île-de-France, Pays de la Loire, Normandie) is rechts de winnaar. Links en de linkse bondgenoten behouden minimaal 5 (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charente, Bretagne, Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire et Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées).

Het verkiezingssucces van het Front National in meerdere regio’s heeft in de tweede ronde dus toch geen vervolg gekregen. Om te beginnen in de twee regio’s met de meeste stemmen: Nord-Pas-de-Calais-Picardie en Provence-Alpes-Côte d’Azur, waar de nicht van Marine Le Pen, Marion Maréchal-Le Pen (46,22%) verslagen werd door rechts. Ook in de Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Auvergne-Rhône-Alpes, Pays-de-la-Loire, Normandie en l’Île-de-France is de FN uiteindelijk toch verslagen door de andere rechtse partijen.

Links verslaat rechts en het FN in de regio’s Aquitaine-Limousin-Poitou-Charente, Bretagne, Languedoc-Rousillon-Midi-Pyrénées, Centre-Val de Loire en Bourgogne-Franche-Comté en in Guadeloupe en Guyana.

Op Corsica hebben de nationalisten onder leiding van Gilles Simeoni hun positie weten te behouden. Op La Réunion werd Didier Robert herkozen.

Toch kan het FN onder leiding van Marine Le Pen een overwinning noteren. Zelfs nu het in geen enkele regio gewonnen heeft, heeft de partij een record-aantal stemmen gekregen in de tweede ronde en is van 118 naar 358 zetels in de Conseils Regionaux geklommen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account