‘Fransen werken harder dan andere Europeanen’

presentismeHet Franse onderzoeksbureau Dares (Direction de l’animation de la recherche, des études et des statistiques) heeft uitgezocht dat de Fransen meer werken dan het gemiddelde van de andere Europeanen. De Fransen stoppen later op de dag met werken en nemen meer werk mee naar huis, een Franse gewoonte, une habitude hexagonale, zegt het onderzoek.

Die grotere aanwezigheid zou o.a. worden veroorzaakt door de invoering enkele jaren geleden van de 35-urige werkweek en de hogere werkdruk als gevolg van de economische crisis waardoor vrijgevallen arbeidsplaatsen niet worden opgevuld. De sociale druk is groter geworden uit angst de baan te verliezen, de ruimere aanwezigheid op het werk moet dan een goede indruk maken op de werkgever. Dat verschijnsel bestond al, maar is verhevigd door de crisis. Het aanwezigheidsfenomeen, het présentéisme, ziet men veel als een werknemer zijn waarde wil bewijzen. Men ziet het vooral bij de leidinggevenden.

Volgens Dares doet het verschijnsel zich in de noordelijke landen minder scherp voor. Daar is meer sprake van evenwicht tussen het beroeps- en privéleven en kan de productiviteit hoog blijven. Volgens Denis Monneuse, socioloog, schrijver en consultant voor Ressources Humaines, leidt het te lange werken en het nemen van te weinig rust tot verlies van productiviteit en creativiteit. Reagerend op het onderzoek van Dares: ‘Japan is een voorbeeld van een land waar de aanwezigheidseis op kantoor en de werkvloer nog heftig is. De mensen werken erg lang door ’s avonds om te laten zien dat zij in staat zijn veel te werken, maar de productiviteit in de kantoren is aanzienlijk lager. Laat stoppen met werken veroorzaakt vermoeidheid, verlies van concentratie, dus minder productiviteit en creativiteit.’ In Frankrijk is het presentisme ook een van de oorzaken van het bestaan van het ‘glazen plafond’ voor vrouwen. Zij houden zich het meest met de kinderen en het huishouden bezig en kunnen daarom niet lang op de zaak blijven ’s avonds. Dat zou weer tot gevolg hebben dat vrouwen minder verantwoordelijk werk te doen krijgen, aldus het onderzoek.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account