Fransen drinken te veel, verorberen steeds meer pizza’s en hamburgers

pizza4

Jaarlijks overlijden 49.000 Fransen voortijdig aan de gevolgen van een te hoog alcoholgebruik. Mannen worden daarbij twee keer zo vaak getroffen als vrouwen, zegt een studie van het Institut Gustave Roussy over het drinkgedrag van de Fransen. Alcohol is een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden, het is in 22% van de gevallen de doodsoorzaak bij drinkers van 15 tot 35 jaar, 18% bij de groep van 35 tot 65 jaar en 7% bij ouderen.

Elk jaar sterven 36.500 mannen wegens excessief alcoholgebruik, dat is 13% van het sterftecijfer bij mannen. In Zwitserland is dit percentage 5, in Italië 3 en in Denemarken 1. Het aantal doden onder de vrouwen ligt jaarlijks rond de 12.500, 5% van de totale sterfte van vrouwen.

Gemeten is dat het gemiddelde alcoholgebruik van personen boven de 15 jaar op 27 gram per dag ligt, zeg 2,7 glazen wijn. Zelfs het drinken van anderhalf glas wijn per dag zou al ongezond zijn, zeggen de onderzoekers. Het drinken van lagere doses zou gunstig zijn ter voorkoming van zekere vormen van vaatziekten, voegen zij er nog wel aan toe Vijftig jaar geleden dronken de Fransen overigens veel meer, 50% meer dan nu. In 1994 kwam het gemiddelde gebruik neer op 33 gram pure alcohol per dag per volwassene, 30 gram aan het begin van deze eeuw en ruim 27 gram nu).

Volgens een studie van de Société française d’alcoologie is het misbruik van alcohol in Frankrijk de eerste oorzaak van de ziekenhuisopnames: coma’s, leveraandoeningen, psychische problemen. Het aantal hospitaliseringen als gevolg van alcohol is twee keer zo groot als de opnamen van mensen die lijden aan diabetes of hart- en vaatziekten. Het aantal alcoholzieken is in de laatste drie jaar met 30% gestegen, meldt het rapport dat bovendien constateert dat vrouwen en jongeren steeds vaker worden getroffen door problemen die verband houden met drankgebruik

In 2013 blijken volens weer een ander onderzoek de Fransen ook een record te hebben geboekt bij het eten van fast food-producten. Er is voor € 34 miljard omgezet in de hamburgerketens, zeer ten nadele van de traditionele restaurants. Vorig jaar boekten de McDonald’s, Quick e.a. een omzetstijging van 4%, ondanks of juist door de economische crisis. Meer dan de helft (54%) van de verkopen in de Franse restaurants gebeurt in de fast food-restaurants. In 2004 is de opmars van de hamburgerrestaurants goed op gang gekomen en nu is Frankrijk het tweede McDonald’s-land in de wereld met een omzet van € 4,35 miljard vorig jaar. De Quick-restaurants behaalden in Frankrijk een omzetstijging van 5% tot € 1,032 miljard.

De restaurantketens met ‘gewone’ menu’s kunnen nog redelijk standhouden door de menu’s aan te passen. Echt lastig hebben de mediocre restaurants het, waar tot voor enkele jaren geleden nog massaal het traditionele Franse middagmaal werd genuttigd al of niet op kosten van de baas. Naast de hamburgers en cheesburger blijken de Fransen zich ook massaal te goed te doen aan pizza’s. De Fransen zijn na de Amerikanen de grootste verbruikers van dit voedsel en eten er 1,26 miljard per jaar. De prijzen zijn als gevolg van de gedaalde koopkracht wat gezakt en komen nu neer op gemiddeld € 12,98 per pizza. Dat is vorig jaar € 13,49, maar de gemiddelde pizza-diameter is wel met een centimeter verkleind tot 32 cm. Het aantal bedrijfjes dat pizza’s aan huis en aan kantoren levert doen goede zaken de laatste jaren en ook ziet men meer en meer de verkoop van pizza’s op straat vanuit omgebouwde vrachtwagentjes.

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account