Franse werkweek geen heilig huisje meer voor Macron

Franse werkweek van Macron mag ook langer...De 35-urige Franse werkweek, het Franse nationale heilig huisje is door de Franse minister van economische zaken Emmanuel Macron vanochtend 20 november voor de Assemblee nationale omvergehaald. Hij stelde dat deze verdedigbaar is maar niet op een voetstuk hoeft worden geplaatst en pleitte voor een dialoog binnen de bedrijven over dit onderwerp. Hij voegde eraan toe dat de wetgeving ontoereikend is, en dat bedrijven zowel als werknemers vaak behoefte hebben aan meer soepelheid. Wie zijn wij om iemand die meer wil werken, hem dat te verhinderen? Zo vroeg de minister zich hardop af.

Hij onderstreepte overigens dat de hervorming naar een 35-urige Franse werkweek weliswaar een positief effect heeft gehad op de werkgelegenheid en goed ontvangen is door de Fransen, maar dat deze voor buitenlandse bedrijven die in Frankrijk willen investeren een negatief signaal betekent, ondanks het feit dat de werkweek in de praktijk vaak langer is dan dit officiële urenaantal.

Dit ter discussie stellen van de 35-urige werkweek is niet nieuw. De minister had al in augustus, tijdens een interview met de krant Le Point, vlak voor zijn benoeming, het onderwerp aangeroerd. Destijds kon dat óf als een beginnersfout worden gezien óf als een weloverwogen strategie.

‘Wij kunnen ondernemingen en bedrijfstakken toestemming geven om vrijstelling te krijgen van deze regels met betrekking tot de duur van de werkweek en de beloning’, zo stelt hij. ‘Dit was sinds juli 2013 al mogelijk, maar alleen in het geval van bedrijven in moeilijkheden’. Een nationaal akkoord met betrekking tot de concurrentiepositie en de werkgelegenheid uit januari 2013, neergelegd in een wet, maakt het al mogelijk om bedrijven die in moeilijkheden zijn geraakt, de werktijden en de salariëring aan te passen.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account