Franse senatoren willen bijbanen niet opgeven

Senaat2

Een Frans Kamerlid is in de meeste gevallen niet alleen Kamerlid. Hij of zij is daarnaast ook nog burgemeester of wethouder van één van de ruim 36.000 gemeenten of is voorzitter van een departementsraad of lid van de regionale raad. Sommige kamerleden hebben het druk met die – betaalde – nevenbaantjes in de publieke sector en komen weinig toe aan de wetgeving in ’s lands vergaderzaal in Parijs.

Het besef is doorgedrongen dat aan dat opstapelen van functies – cumul des mandats – een einde moet komen. Het kost te veel geld, maar belangrijker, een non-cumul kan een einde maken aan de belangenverstrengeling of de kansen daarop. Een parlementariër die ook zitting heeft in een departementale of regionale raad moet oordelen over de hervormingen binnen deze lokale overheden. Het wordt dan vaag welke belangen de volksvertegenwoordiger moet behartigen, die van de lokale besturen of die van de wetgevende, landelijke politiek.

In 2009 al besloot het Congres van de Franse socialistische partij in grote meerderheid dat het opeenstapelen van overheidsfuncties moet worden afgeschaft. François Hollande beloofde in zijn verkiezingscampagne om aan de verfoeilijke traditie een einde te maken. Dat werd in de zomerconferenties van de partij nog eens bevestigd door partijleider Martine Aubry en premier Jean-Marc Ayrault. Het lijkt echter niet of pas met veel gedoe te gaan lukken, ondanks de comfortabele uitgangspositie van een politieke meerderheid in Assemblée en Senaat.

De socialistische senatoren, leden van de Franse Eerste Kamer, stribbelen echter tegen en willen hun nevenfuncties behouden in de andere bestuursorganen. Volgens senator Gérard Collomb, burgemeester van Lyon, moet er voor de senatoren een uitzondering worden gemaakt. Deze volksvertegenwoordigers zijn namelijk niet rechtstreeks gekozen, maar kregen hun zetel via getrapte verkiezingen bij lokale overheden. In de Franse grondwet staat het ook expliciet vermeld: de senaat verzekert de vertegenwoordiging van de territoriale vertegenwoordigingen van de Republiek. Maar het Congres besloot de ‘cumul’ te schrappen voor alle volksvertegenwoordigers, dus ook voor de senatoren. Drie maanden na hun verkiezingen zouden zij de bijbanen moeten opgeven. Zij hebben nu uitstel gekregen tot deze herfst.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account