Franse regering gaat ondernemingen fors steunen, btw omhoog

Ayrault3

Ondanks eerdere uitspraken dat de btw niet omhoog zal gaan, heeft de regering van François Hollande toch besloten om in 2014 een vorm van TVA sociale in te voeren. De opbrengsten daarvan – € 20 miljard over de komende drie jaar – moeten ten goede komen aan lastenverlichting voor het Franse bedrijfsleven dat daarmee meer aan concurrentiekracht zou moeten winnen in Europa en de rest van de wereld.

De btw zou minder fors omhoog gaan zoals door ex-president NicolasSarkozy was voorgesteld: het blijft beperkt tot een verhoging van 19,6% naar 20%, de btw van 7% (horeca en woningverbetering) moet naar 10%, maar de btw van 5,5% op elementaire levensbehoeften zal dalen tot 5,0%. Ook komt er nieuwe vorm van milieubelasting in 2016 en moet de vennootschapsbelasting tegen het licht worden gehouden. In Frankrijk opererende multinationals slagen er nog te gemakkelijk in om via constructies nauwelijks vennootschapsbelasting in Frankrijk te betalen. Verder moet er nog € 10 miljard extra aan lastenverlichting voor de ondernemingen komen uit besparingen op de overheidsuitgaven.

Dit alles is besloten na het uitkomen van het rapport van de ondernemer Louis Gallois, oud-baas van de Franse spoorwegen en van EADS (Airbus.) Deze adviseur boog zich over het concurrentieverlies, waaronder het Franse bedrijfsleven gebukt en dat het land verhindert uit de economische crisis te geraken. Volgens premier Jean-Marc Ayrault die het 22 voorstellen tellende rapport maandag in ontvangst nam en dinsdag al de nieuwe maatregelen aankondigde, is de nieuwe stap beslissend om het land uit de economische problemen te trekken. De belastingvoordelen zullen uitdrukkelijk niet alleen de grote ondernemingen betreffen, maar vooral ook het midden- en kleinbedrijf dat middelen krijgt om via het leerlingenstelsel 500.000 jonge werkers aan een baan te helpen De arbeidskosten zouden door het pakket maatregelen rond 6% lager kunnen worden. De premier sprak nog de wens uit dat de Fransen hun eigen ondernemingen ondersteunen in de internationale concurrentiestrijd en het Marque France zullen gaan promoten.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account