Franse president Hollande jarig

verjaardagskaartDe President de la République vierde 12 augustus zijn verjaardag in familiekring in het zuiden van Frankrijk. Halverwege diens 5-jarige mandaat heeft 73% van de Fransen aangegeven geen vertrouwen in het staatshoofd meer te hebben.

Hollande is de tweede president na Georges Pompidou die zijn 60e verjaardag viert tijdens zijn presidentschap en is, naar de mening van oude vrienden, op het persoonlijke vlak veel gelukkiger dan een jaar geleden. Op het politieke vlak gaat het wat minder … de 14e augustus worden de groei- en inflatiecijfers bekendgemaakt en die zien er niet rooskleurig uit. Deze zomer wordt toch al getekend door hindernissen voor de President: het Conseil constitutionnel heeft een deel van het pacte de responsabilité gecensureerd, Duitsland is niet meer bereid is tot ondersteuning van de Franse plannen voor economische groei, er is oproer vanuit links, dat dreigt de regering te verlaten als er geen aanpassingen komen aan de réforme territoriale (de nieuwe indeling van de regio’s), en de linkervleugel van de Socialistische partij eist een onmiddellijke opschorting van het pacte de responsabilité.

In kringen van de PS wordt Hollande bekritiseerd om zijn besluiteloosheid en zijn gebrek aan gezag. Het Elysée blijft echter volharden in de opvatting dat de president strijdbaar is: vanaf 20 augustus zal een kalender worden gepresenteerd, waarin precies alle hervormingen zullen worden aangegeven: maatregelen op het gebied van huisvesting, jeugdwerkloosheid en het investeringsklimaat. Een van de adviseurs van het Elysée stelt dat ‘alles in het werk gesteld zal worden om de economische groei te herstellen’. Ook wordt er op het Elysée een nieuw offensief tegen Europa voorbereid: Frankrijk zal namelijk de afspraken op het gebied van vermindering van de staatsschuld niet kunnen nakomen. Het is een kwestie van tijd, geeft een woordvoerder aan. ‘De president is bezig met een strijd tegen de klok. Hij heeft nog maar tweeënhalf jaar. Het is hard.’
Schrale troost : volgens de CSA, een opinie- en marktonderzoeksbureau, is het vertrouwen in de president deze maand met 2 punten gestegen tot 23%. Volgens een enquête van het Ifop zegt 62% van de ondervraagden dat de president in zijn rol past en vindt 55% dat hij zich voldoende of zelfs zeer goed van zijn taken gekweten heeft ter gelegenheid van de serie herdenkingen van de afgelopen weken.

Bron: Le Figaro


©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account