Franse ondernemingen groeien niet hard genoeg

PMEIn 2012 zijn in Frankrijk 550.000 nieuwe ondernemingen opgericht, vrijwel hetzelfde aantal als in 2011. Het zijn flinke getallen, die voor een belangrijk deel worden verklaard uit het fenomeen van de auto-entrepreneurs, activiteiten van particulieren die via een eenvoudige oprichtingsprocedure en een overzichtelijk fiscaal en sociaal regime bedrijvigheden kunnen starten. Hoewel het aantal nieuwe inschrijvingen in de Kamers van Koophandel groot zijn, blijken de nieuwe bedrijven slechts langzaam tot ontwikkeling te komen of blijven zeer beperkt van omvang.

Frankrijk kent vele kleine bedrijfjes in het midden- en kleinbedrijf en nieuwe multinationals ontstaan nauwelijks, zo constateert hoogleraar Emmanuel Combe en vice-président van de Franse Mededingingsautoriteit – Autorité de la concurrence). Het is niet moeilijk om in Frankrijk een bedrijf te starten, maar het probleem is de ontwikkeling daarna. In een vraaggesprek voor de internetkrant Atlantico wijst hij op studies die aantonen dat in de Verenigde Staten een nieuw gestarte onderneming in 7 jaar met een factor 60 in omvang is gegroeid, in Italië is dat 30 keer, in Engeland 35 keer en in Frankrijk 3 keer. Ook als men kijkt naar de grote Franse multinationals ziet men nauwelijks verschuivingen de laatste 30 jaar in de 40 grote ondernemingen die de Parijse beursindex CAC40 uitmaken. Waar zijn de Googles, de Amazones en de Franse varianten van Easyjet, zo vraagt Combe zich af.

Naast Dassault Systèmes beschikt Frankrijk nauwelijks over belangrijke software-ondernemingen die op wereldwijde schaal opereren. Vernieuwing en verandering brengen nieuwe ondernemingen voort die met een nieuwe blik zaken doen. Maar die radicale vernieuwingen komen dikwijls van buitenstaanders. Een complex van factoren is er de oorzaak van dat het midden- en kleinbedrijf in Frankrijk zich te matig ontwikkelt. Kleine bedrijven hebben historisch moeite om bij de banken financieringen los te krijgen, zeker als het gaat om immateriële activiteiten zoals de dienstverlening. Franse banken kunnen de risico’s daarvan niet inschatten en blijven dus terughoudend. Bij faillissementen is het moeilijk om immateriële activiteiten op geld te waarderen. Daarnaast gaan ondernemingen die uitbreiden, gebukt onder steeds drukkender regelgeving die er vaak toe leidt dat de groei om die reden bewust wordt afgeremd.

Nog een factor volgens Combe: de hoger opgeleiden en zeker de Franse elite richten de blik naar de groter ondernemingen. Studenten van de Grandes Ecoles zoeken na hun studie een baan in de prestigieuze grote ondernemingen en zijn minder geïnteresseerd in startende bedrijven. Werken bij de multinationals is minder risicovol, je komt je oude klasgenoten weer tegen, salaris en carrière-ontwikkeling zijn interessanter. Ten slotte, de industriepolitiek heeft zich lange tijd geconcentreerd op de grote ondernemingen. Voor politici en de media is het interessanter om zich met welbekende grote bedrijven bezig te houden dan met de honderden kleine, onbekende bedrijfjes, die wel voor het scheppen van nieuwe banen zorgen. Presidenten die op buitenlands bezoek gaan, moeten terugkeren met grote contracten en nieuwe orders voor de grootschalige activiteiten van de kernenergie en de luchtvaart.

Nieuwe sectoren van activiteit zoals internet en handel op internet blijken de grote afwezigen op de politieke prioriteitenlijstjes, terwijl iedereen weet dat in de cruciale digitale sector de economische groei schuilgaat. De in Frankrijk gevormde talenten verhuizen mee met de ondernemingen die buiten Frankrijk tot ontwikkeling komen, omdat daar het ondernemingsklimaat zorgt voor groei. Combe: ‘We hebben nog te veel het geloof dat het scheppen van waarde zich tot de industrie in de oude betekenis van het woord beperkt. De industrie is in werkelijheid elke activiteit die waarde schept en zeker ook immateriële waarde. Laten we ermee ophouden de industire tegenover de rest van de economie op te stellen. Alles wat waarde schept moet onze aandacht hebben. Het onderscheid tussen industrie en dienstverlening, tussen het materiële en het immateriële heeft geen enkele betekenis in de economie.’

Reageren kan in het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account