Vervanging premier, referendum of naar huis sturen van parlement

Ayrault VallsEr bestaan drie redmiddelen om Frankrijk in tijden van diepe politieke crisis uit het de problemen te halen, zo menen Franse commentatoren: kabinetswijzigingen, volksreferendum of ontbinding van het parlement. De Fransen, links en rechts, hebben in meerderheid gekozen voor het laatste, het naar huis sturen van hun volksvertegenwoordigers. Dat meldt althans een peiling voor Le Figaro, die verder uitwijst dat 39% van de bevolking verlangt dat president François Hollande de Assemblée nationale ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Dat is 6 punten meer dan bij de beroering rond de liegende begrotingsminister Cahuzac over zijn verzwegen buitenlandse bankrekeningen.

Een op de drie Fransen wil dat premier Jean-Marc Ayrault (foto links) wordt vervangen, 5 punten meer dan de laatste sondage, en 5% wil een herschikking van de ministersploeg met aanblijven van de premier. De verschillen naar politieke geaardheid zijn vrij groot: 50% van de stemmers op Hollande wil vervanging van Ayrault of parlementsontbinding. Bij de aanhangers van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon ligt het percentage boven de 60 en 95% van de kiezers destijds op Sarkozy zou één van de twee maatregelen uitgevoerd willen zien. De overige ruim 20% ondervraagden willen alles laten voor wat het nu is. Bij de politieke opwinding van de laatste dagen zegt Ayrault zelf dat hij er geen trillende handen aan overhoudt. Hij zet zijn koers uit en de aangekondigde hervormingen zullen alle worden uitgevoerd.

De grootste kanshebbers voor opvolging van Ayrault blijven ook bij deze enquête Manuel Valls van Binnenlandse Zaken (foto midden) en oud-partijleider bij de socialisten Martine Aubry (foto rechts). Ruim 40% weet echter geen naam te noemen voor een geprefereerde nieuwe premier. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat nu 73% meent dat de situatie van Frankrijk na de verkiezing van Hollande is verslechterd, 23% ziet geen verandering en 2% meldt dat het er allemaal beter op is geworden sinds het aantreden van Hollande. Het staatshoofd stelt velen teleur, een kwart meent dat hij niet luistert naar de bevolking, slechts 24% zegt dat hij de waarheid spreekt, 22% ziet hem moeilijke beslissingen nemen en niet meer dan 20% verklaart dat de president weet welke kant het op moet met het land.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account