Oudere Fransen sporten te weinig, jeugd te gestresst

ouderen sportVolgens de traditionele peiling van AXA zeggen negen van de tien de Fransen dat zij wel in een goede gezondheid verkeren. Maar een nieuwe sondage op basis van via internet verkregen gegevens wijst uit dat niet meer dan 24% meldt een echt goede gezondheid te bezitten. De criteria daarbij waren het wel of niet hebben van een ziekte, depressie, overgewicht, slapeloosheid of stress.

De jongsten blijken het meest gestresst door het leven te gaan (53%) en de wat ouderen, 25 tot 34 jaar, zeggen last te hebben van verhoogde stress. Fransen van 65 jaar en ouder hebben weinig last (24%) van het probleem. Op basis van internationale vergelijkingen komen de onderzoekers te weten dat depressie het meest voorkomt bij mensen van 25 tot 34 jarigen en ook hier is het probleem bij ouderen veel kleiner. Dergelijke cijfers gelden ook bij slapeloosheid (41%) bij jongeren en 20% van alle Franse ondervraagden verklaart te dik te zijn, 12% zelfs veel te dik en 37% zegt te veel alcohol te gebruiken, van wie 13% zelfs erkent afhankelijk te zijn van alcohol.
In weer een ander onderzoek onder ouderen blijkt dat 42% van de Fransen die ouder zijn dan 60 jaar geen enkele regelmatige sport beoefent en een derde van hen verklaart nauwelijkse vijf uur per week actief aan sport te doen. De Franse senioren weten wel degelijk dat lichamelijke activiteiten gunstig zijn voor hun gezondheid en dat deze ook een beter proces van ouder worden bevorderen. Toch leiden de senioren te veel een zitten bestaan. Zij weten ook dat regelmatig bewegen het risico van zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten vermindert en dat sport ook een betere nachtrust oplevert, meer seksuele zin en bovendien goed is voor de sociale contacten en het mogelijk vermijden van huiselijke ongelukken. Volgens een onderzoek van de Fédération des Prestataires de santé à domicile doet een oudere inwoner van Frankrijk gemiddeld 3 uur per week aan sport, de wat meer gemotiveerden (13%) zeggen 5 tot 7 uur te sporten en 12% zelfs meer dan 8 uur per week. De meesten van hen blijken activiteiten van langere duur te preferen, zoals lange wandelingen, flink doorlopen, fietsen of zwemmen. Of nog rustiger bewegingsvormen zoals gymnastiek of yoga. Zware inspanningen zoals oefeningen in de sportschool, fitness, tennis of ski zijn minder geliefd. Onderzoek van een universiteit in Parijs onder ruim 4000 personen van 76 jaar en ouder wijst uit dat sport het aantal valpartijen met verwondingen drastisch kan verminderen. Het regelmatig beoefenen van sport kan bij vallen het aantal breuken en ernstige verwondingen aanzienlijk terugbrengen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account