Franse euthanasiewetgeving op til

euthanasie2In zijn toespraak van dinsdag 14 januari kondigde François Hollande onder meer aan om dit jaar wetgeving rondom het euthanasievraagstuk tot stand te brengen. Voor- en tegenstanders laten al van zich horen.

Zo is er de ‘Ordre national des infirmiers’, een beroepsvereniging voor verpleegkundigen, die heeft laten weten ‘tegen iedere legalisering van euthanasie of van hulp bij suïcide’ te zijn.

De vereniging stelt in een rapport 10 maatregelen voor, die de situatie rondom het levenseinde zouden moeten verbeteren.Ze gaat er onder meer vanuit dat personen die aan het eind van hun leven ernstig lijden en daarom euthanasie wensen, dat waarschijnlijk niet zouden doen als de palliatieve zorg beter van kwaliteit zou zijn.

Op het uitspreken van de wens van Hollande dat het vraagstuk van de ‘medische hulp bij levensbeëindiging in alle waardigheid’, waarbij hij de term ‘euthanasie’ zorgvuldig meed, een nieuwe weg ‘zonder strijd en zonder polemiek en verdeeldheid’ zou betekenen, reageerde de vereniging Association pour le droit de mourir dans la dignité (ADMD) met een waarschuwing tegen een ‘vage concensus-wetgeving’ die in niemands belang zou zijn. De vereniging Alliance Vita op haar beurt verklaart dat werkers in de zorg en gehandicapten bereid zijn de straat op te gaan, en heeft al meer dan 30 000 handtekeningen verzameld ‘voor het behoud van het leven en de bescherming tegen de verleiding van de euthanasie voor de meest kwetsbare groepen’.

De president wacht o.a. nog op een rapport van het Comité consultatif national d’éthique, dat eind februari zal verschijnen. (15.01.14)

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account